Pocetna Ekonomija O agrarnom budžetu i subvencijama

O agrarnom budžetu i subvencijama

277
0
Podelite

– Imali smo preko 800 korisnika subvencija u godini iza nas. Najveće interesovanje u prethodnoj godini bilo je za priključnu mehanizaciju za stočarstvo, voćarstvo i ratarstvo, sisteme za zalivanje, protivgradne mreže, mreže za senčenje, opremu za plasteničku proizvodnju i sertifikovane sadnice voća. Možemo slobodno reći da su svi naši poljoprivrednici koji su želeli , dobili subvenciju – navodi za “Vesti” član gradske vlade za oblast poljoprivrede Slobodan Kuzmanović uz informaciju da će javni poziv za subvencije ove godine biti raspisan najkasnije do 1. aprila

Na koji iznos kao podršku iz budžeta mogu računati poljoprivredici grada Užica ove godine? Koliko je to više u odnosu na prethodnu, ili ranije godine?

Poljoprivredni proizvođači sa područja našeg Grada, koji imaju registrovano gazdinstvo u aktivnom statusu, u ovoj godini moći će da računaju na iznos subvencija od 55 miliona dinara, koje su opredeljene Odlukom o budžetu grada Užica za 2024. godinu. Grad svake godine izdvaja veća sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i samim tim osnažuje materijalni položaj poljoprivrednika. U ovoj godini je izdvojeno 7 miliona dinara više za užički agrar nego u prethodnoj. Od ovog iznosa 50 miliona se odnosi na direktne subvencije, gde Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu, kroz meru investicija u fizičku imovinu, subvencionišemo 50 procenata od investicije, u maksimalnom iznosu do 400.000 dinara.

Šta pčelari mogu očekivati?

Grad svake godine podržava razvoj pčelarstva i kroz subvencije i pčelarsku proizvodnju. Za udruženje Društva pčelara Užica je u prethodnoj godini izdvojeno 700.000 dinara za nabavku kvalitetnih selekcionisanih matica. Ove godine će taj iznos biti povećan na jedan milon dinara.

Kada poljoprivrednici mogu očekivati raspisivanje poziva?

Javni poziv za subvecije u ovoj godini će biti raspisan najkasnije do 1. aprila i trajaće sve dok ima sredstava, odnosno njihovog utroška. U prethodnoj godini je raspoloživih sredstava bilo od raspisaivanja javnog poziva u aprilu mesecu pa sve do kraja oktobra. Interesovanje nije izostalo, naprotiv.

Koliko se poljoprivrednika prošle godine javilo na konkurs i za koje subvencije su bili najviše zainteresovani?

Imali smo preko 800 korisnika subvencija. Najveće interesovanje u prethodnoj godini je bilo za priključnu mehanizaciju za stočarstvo, voćarstvo i ratarstvo, sisteme za zalivanje, protivgradne mreže, mreže za senčenje, opremu za plasteničku proizvodnju i sertifikovane sadnice voća. Možemo slobodno reći da su svi naši poljoprivrednici koji su želeli , dobili subvenciju.

Koji se trendovi uočavaju kada je u pitanju poljoprivreda našeg grada, da li sve veći broj proizvođača želi da se bavi organskom proizvodnjom?

Što se tiče organske proizvodnje, u prošlij godini Grad je finansirao grupnu sertifikaciju u celom iznosu za 13 poljoprivrednika iz oblasti voćarstva, ovčarstva i kozarstva. U ovoj oblasti planirana je podrška Grada i u ovoj godini. Zbog velikog interesovanja naših poljoprivrednih proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom, a u saradnji sa Fondacijim Ana i Vlade Divac, u okviru projekta Grad Užice i “Divac poljoprivredni fondovi” u ovoj godini izdvojili smo ukupno 6. miliona dinara, od čega grad 4 miliona i Fondacija Divac, iznos od 2 miliona. Raspisan je konkurs od 19. februara ove godine, po kome bi najmanje 23 poljoprivrednika dobilo profesionalne plastenike, sa učešćem od samo 20 procenata. Bespovratna sredstva po svakom plasteniku će iznositi preko 200.000 dinara. Prednost za dobijanje ovih bespovratnih sredstava će imati mladi poljoprivrednici, žene i oni koji žive na selu i isključivo se bave poljoprivredom. Sa Fondacijom nastavljamo i uspešnu saradnju u delu finansiranja osnovanog Fonda za razvoj poljoprivrede, koji je kreditno–subvencionisani fond, gde je implementator fonda RRA Zlatibor.

Prošle godine imali smo štete na poljoprivrednim gazdinstvima u Lužničkoj dolini zbog poplava i Drežniku usled grada. Da li su prema informacijama kojima raspolažete domaćinstva obeštećena?

U prošloj godini veliki broj naših poljoprivrednika je pretpeo veliku štetu od elementarnih nepogoda, grada i poplava. Stradala je putna infrastrukta i uloženi su veliki napori da se poprave putevi i mostovi, kao i da se poljoprivredne parcele na kojim su posle poplava bili veliki nanosi kamena, i drugog šuta, privedu ponovo nameni. Poljoprivrednici koji su pretrpeli materijalnu štetu na objektima su dobili novčana sredstva, kako bi popravili objekte za stanovanje i pomoćne objekte.

Šta se dešava na tržištu maline, još malo pa će nova sezona, ali nam se čini da je rat u Ukrajini mnogo što-šta poremetio u agraru pa i plasman srpske maline. Kakva su vaša zapažanja?

Što se tiče proizvodnje i plasmana maline, iza nas je jedna izuzetno teška godina. Zbog poremećaja na tržištu, smanjene tražnje za našom malinom i izrazito niskih cena koje su ponudili naši konkurenti pre svega Ukrajinci i Poljaci, u teškoće su zapali, poljoprivrednici i mali i srednji otkupljivači-hladnjačari. Zbog svega ovoga dolazi do pada proizvodnje ovog voća u našoj zemlji. Veliki broj poljoprivrednika nije adekvatno obradio i zaštitio zasade maline, što će sigurno dovesti do pada ponude. Pad ponude može dovesi do blagog povećanja cena, u zavisnosti od vremenskih uslova i kvaliteta maline.

Šta će još grad Užice učiniti za svoje poljoprivrednike, navedite nam neke od poteza?

Grad će i u narednom periodu nastaviti sa izdvajanjem sredstava za razvoj poljoprivrede u skladu sa prihodima budžeta, vodeći računa da se sredstva ravnomerno rasporede za investicije u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, sport, socijalna davanja i drugo. Pored sredstava koje se izdvajaju za poljoprivredu na lokalnom nivou, na nivou Republike, Ministarstvo poljoprivrede je izdvojilo preko 100 milijardi dinara i naši poljoprivrednici mogu za veće investicije aplicirati po nacionalnim merama.