Pocetna Društvo Veštačka inteligencija u obrazovanju i privredi

Veštačka inteligencija u obrazovanju i privredi

101
0
Podelite

Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija- Odsek Užice, Katedra za informacione tehnologije organizovala je panel diskusiju „Veštačka inteligencija i informatički trendovi u obrazovanju prema potrebama privrede“ u saradnji sa predstavnicima privrede Zlatiborskog okruga i Tehničkim fakultetom Univerziteta u Nitri iz Slovačke.

Dr Milovan Milivojević, šef katedre za Informacione tehnologije Odseka Užice rekao je da su za studente zanimljive teme o veštačkoj inteligenciji jer je to oblast koju “moramo usvojiti i osvojiti”.

– Možemo da očekujemo da generacije sada i one koje dolaze obrazovaće inženjere koji će umeti i moći da se uhvate u koštac sa najzahtevnijim problemima iz tehnike, softvera, elektronike i informatike…To je upravo simbioza tih oblasti, koja će inspirisati mlade ljude da se bave tom tematikom gde znanje dolazi do izražaja, gde fina matematika daje rešenja da sve ono što uče i rade mogu da pretoče u praksi-istakao je profesor Milivojević.

Dr Slobodanka Stankov, rukovodilac Odseka Užice navela je značaj digitalnih kompetencija studenata, kao i saradnju sa Tehničkim fakultetom iz Nitre u budućim projektima.

– Ova saradnja visokog obrazovanja i privrede važna je za akreditovanje studijskih programa, ali i da naši studenti mogu da realizuju stručnu praksu. Jedan od izazova su digitalne kompetencije i do 2030.godine oko 80 odsto stanovništva treba da bude digitalno kompetentno. Ovaj panel je važan za Akademiju i privredu tako da očekujemo da će rezultati učvrstiti saradnju-objasnila je Stankov.

Iz preduzeća Matis iz Ivanjice predstavili su primenu robota u industriji nameštaja, a Inmold iz Požege kako konstruišu i projektuju robote koje prodaju u svetu. U našoj privredi već se primenjuju algoritmi veštačke inteligencije, a na Akademiji se predaje ta oblast.

Ranko Marković, inženjer konstruktor u firmi Inmold Požega istakao je značaj povezivanja industrije i Akademije.

– Nama uvek trebaju dobri, kvalitetni stručnjaci iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, programiranja da bi kompleksne linije napravili, tako da bez čvrste saradnje sa svim fakultetima nema napretka-naglasio je Marković.

Raško Kodžopeljić,tehnički direktor Matis-a iz Ivanjice rekao je da razne metode veštačke inteligencije primenjuju u proizvodnim procesima i marketingu.

– To je sada neophodno u poslovanju jer više nemate izbora da li to nešto hoćete ili nećete. Posao i potrebe kupaca na tržištu vas teraju da koristite sve te alate-naglasio je Kodžopeljić.

Pre desetak godina započeta je saradnja sa Fakultetom tehničkih nauka u Nitri iz Slovačke. Predstavnici fakulteta bili su učesnici i na panelu. Tim povodom dr Roman Galik, dekan Tehničkog fakulteta u Nitri rekao je da cilj posete Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija -Odsek Užice je ocena dosadašnje i planiranje buduće saradnje.

– Pre svega u razmeni studenata na inženjerskim osnovnim, masteri i doktorskim studijama, ali i zajedničko učešće u naučno-istraživačkim projektima – precizirao je Galik.