Pocetna Društvo Inicijativa za vraćanje naziva kasarni Četvrti pešadijski puk “Stevan Nemanja”

Inicijativa za vraćanje naziva kasarni Četvrti pešadijski puk “Stevan Nemanja”

310
0
Podelite

Gradska organizacija potomaka ratnika 1804-1918. “Major Kosta Todorović” Užice, Društvo istoričara Užica i Kolo srpskih sestara će pokrenuti inicijativu na lokalnom nivou za povratak naziva Četvrti pešadijski puk “Stevan Nemanja” kasarni i u Krčagovu i prostora oko nje.

U obrazloženju inicijative se navodi se da je “zgrada kasarne u Krčagovu jedna od najstarijih i najmonumentalnijih građevina u Užicu. Nastala je prema projektu arhitekte Dragutina Đorđevića. Kamen temeljac za novu kasarnu IV pešadijskog puka “Stevan Nemanja” postavio je 3. maja 1899. godine kralj Aleksandar Obrenović. Završena je u jesen 1900. godine”.

– Smatramo da su stanovnici našeg kraja, kao i cele tadašnje Kraljevine Srbije, dali nemerljiv doprinos pobedi Srbije u svim ratovima za oslobođenje, a pogotovo u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Najveći broj njih 70 odsto, se borio u okviru IV pešadijskog puka “Stevan Nemanja” u sklopu Drinske divizije. U legendu je, ovaj puk, ušao borbama na Mačkovom kamenu septembra 1914. godine pod komandom besmrtnog Dušana Purića. Puk je slavio Spasovdan, kao uspomenu na proglas Kraljevine pod Stefanom Nemanjićem 1220. godine. Pukovska zastava je bila odlikovana Takovskim krstom V stepena sa mačevima 5. decembra 1876. godine i Zlatnom medaljom za hrabrost 30. novembra 1913. godine. Ratna zastava IV pešadijskog puka “Stevan Nemanja” II poziva, simbol vojničke časti, je učestvovala 1919. godine na paradi pobede Antante u Parizu. Posle parade, ova zastava je ostala u trajnoj postavci ratnih zastava savezničkih zemalja pobednica, u Vojnom muzeju u Parizu. Smatramo da bi ime ovog slavnog puka srpske, naše vojske trebalo vratiti na prostor kasarne u nekom obliku, kao dug našim besmrtnim precima, kao:

Arhivske fotografije R. Vukosavljevic, artiljerijski major u penziji iz Kraljeva

– Naziv parka oko kasarne sa spomen-pločom ili spomenikom (spomen-tablom) sa nekoliko rečenica o Četvrtom pešadijskom puku “Stevan Nemanja”, na uglu, na ulasku u nekadašnju kasarnu ili gde bude povoljno mesto, ali na nekom vidljivom delu za građane koji prolaze pored kasarne – mislimo da je ovo realnije, ali može i kroz naziv trening centra, koji će u objektu kasarne otvoriti Tehnička škola Užice – dodaje se u obrazloženju inicijative.

Gradski odbor potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Društvo istoričara Užica i Kolo srpskih sestara se nadaju da će njihova inicijativa naići na pozitivan odgovor.

– Ko je sklonio ime puka i kome je smetao, nećemo sad ulaziti u to. Danas živimo u slobodi, za koju su naši preci dali i učinili sve. Smatramo da je vraćanje imena našeg slavnog puka, bar mali pokušaj, da im se odužimo na dostojan način – kaže se na kraju inicijative.