Pocetna Društvo Izložba fotografija PD “Rujno”

Izložba fotografija PD “Rujno”

417
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru otvorena je izložba fotografija Planinarskog društva “Rujno” koje su nastale tokom planinarskih akcija prošle godine i održana promocija knjige “Siguran korak” autora Isa Planića.

U ime domaćina reči dobrodošlice uputio je planinarski vodič Dejan Tomić koji je rekao da izložba predstavlja mali deo aktivnosti društva kako bi animirali sugrađane da im se pridruže u planinarenju i zdravom životu.

– Kroz ove fotografije želeli smo da sugrađanima dočaramo našu sreću i radost koju doživljavamo na planini – poručio je Tomić uz podatak da je prošle godine PD “Rujno” imalo 160 akcija gotovo koliko i članova. Fotografije koje Užičani imaju prilike da vide u holu GKC-a nastale su u zemljama sa području bivše Jugoslavije, susednih Rumunije, Bugarske i Mađarske, zatim Slovačke, italijanskih Dolomita, ili kako slikovito opisuje Tomić “na preko 200 planinskih vrhova sa preko 2000 metara nadmorske visine”.

Komisije društva na čijem je čelu bila Ivana Vidojković odabrala je 45 fotografija koje svedoče o aktivnostima i uspesima Užičana koji su prošle godine dobili laskava priznanja jer je PD “Rujno” proglašeno za najbolje društvo u Srbiji, Dejan Tomić, za najboljeg vodiča dok je za najbolju domaću akciju proglašena „Za Nađu do Ostroga“ humanitarnog karaktera kada su prepešačili 281kilometar.

Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije rekao je tokom večeri obeležavanja uspešne godine planinara iz Užica da su oni “dragoceni članovi jedne velike porodice planinara u Srbiji koja broji 198 klubova sa 21.000 članova”.

– Užice je jedan od centara planinarenja u našoj zemlji i na fotografijama na izložbi predstavljeni su najznačajniji trenuci iz herojskih poduhvata PD “Rujno” tokom prošle godine – navodi Planić koji posebno ističe planinarske vodiče kao sportske stručnjake iz užičke porodice planinara. Planićeva knjiga “Siguran korak” jeste priručnik za osposobljavanje sportskih stručnjaka u planinarskom sportu, vodiča, instruktora, trenera, sportskih menadžera koja je predstavljena u GKC-u.

– To je priručnik za sve planinare koji žele da se upoznaju sa procedurama bezbednog kretanja u planini što je svrha osposobljavanja koje preduzimamo u našoj velikoj porodici koja se zove Planinarski savez Srbije – dodaje on. Na naše pitanje novinara šta planinar nikada ne sme da zaboravi profesor Planić kaže “da ima maštu i pretpostavi situaciju u kojoj će se naći satima, danima, jer jedno je maštati o poduhvatima zavaljen u krevetu, a drugo naći se u magli, snegu, a pogotovo biti vodič i imati iza sebe pedeset ljudi za čije bezbedno kretanje i povratak kući odgovaraš”.