Pocetna Bajina Bašta Još 20 miliona dinara za Muzej ćirilice

Još 20 miliona dinara za Muzej ćirilice

302
0
Podelite

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković posetila je 4. marta Muzej ćirilice u Rači kod Bajine Bašte, za čiju adaptaciju je Ministarstvo kulture ukupno opredelilo 37 miliona dinara, prošle godine 17, a ove 20 miliona. Ministarka je ovom prilikom istakla da će ova izuzetno važna ustanova imati zadatak da edukuje i obrazuje mlade, ali i da štiti naše nacionalno pismo – ćirilicu kao važan deo nacionalnog identiteta

Ministarka Maja Gojković navela je da je Ministarstvo kulture u poslednje dve godine za rekonstrukciju nekadašnje škole u Rači, kako bi se prilagodila za Muzej ćirilice, kao i za pripremu buduće postavke, ukupno uložilo 37 miliona dinara i izrazila uverenje da će ova ustanova biti potpuno završena do kraja ove godine.

– Ministarstvo kulture je zdušno podržalo projekte restauracije, adaptacije i rekonstrukcije ovog predivnog zdanja bivše škole. Konkursom „Gradovi u fokusu 2023“ godine izdvojili smo 17 miliona dinara za radove i zahvaljujući toj podršci, danas se nalazimo u već završenom Muzeju ćirilice. Ove godine, istim konkursom, Ministarstvo kulture podržalo je završetak ovog projekta sa 20 miliona dinara, a novac je predviđen za parterno uređenje i za postavku koja će biti u Muzeju ćirilice – rekla je Gojković ističući da će biti izgrađen amfiteatar koji će omogućiti da se različiti kulturni programi odvijaju ispred Muzeja ćirilice, kao i moderne digitalne interaktivne postavke prilagođene deci.

– Muzej ćirilice ima cilj da obrazuje, edukuje i, naravno, štiti naše ćirilično pismo. Radujem se ovom projektu skoro kao nijednom do sada, koji je finansiran putem konkursa „Gradovi u fokusu“, zato što ima jedan poseban nacionalni značaj, a to je dobra saradnja Ministarstva kulture, Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave na zaštiti kulturnog nasleđa i na zaštiti ćiriličnog pisma koje je, svi smo svesni, danas, u 21. veku, počelo da gubi trku – naglasila je Gojković i istakla da moramo da se borimo za zaštitu ćirilice, jer ćirilično pismo je važan deo nacionalnog identiteta našeg naroda.

Foto: Ministarstvo kulture RS

– Kako drugi štite sebe, tako moramo da štitimo i mi nas. Ovaj objekat će biti važan deo obrazovnog sistema našeg školstva, tako da sve škole koje planiraju svoje ekskurzije ili radne posete imaju obavezu da posete Muzej ćirilice i da rade na tome da na svaki način očuvamo naše pismo – istakla je Gojković i dodala da je neophodno da deca u najranijem uzrastu posećuju muzeje, galerije, pozorišta i da se na taj način pokaže da je kultura izuzetno značajna za formiranje ličnosti od najranijeg doba.

– Mi smo doneli Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, osnovali smo i Savet koji daje preporuke i to je jedna bitka koja mora da bude uporna i sadržajna da bi se spaslo ćirilično pismo u 21. Veku – zaključila je ministarka Maja Gojković.

Pre obilaska Muzeja ćirilice, Maja Gojković se sastala sa predsednicom opštine Bajina Bašta Vesnom Đurić i tom prilikom ukazala na značaj saradnje Bajine Bašte i Užica, ovogodišnje nacionalne prestonice kulture Srbije, a predsednica opštine zahvalila je ministarki Gojković na ličnoj podršci za realizaciju projekta Muzeja ćirilice.