Pocetna Kultura Predstavljen „Biber“ konkurs

Predstavljen „Biber“ konkurs

230
0
Podelite

U Narodnoj biblioteci Užice, 14. marta, predstavljeni su višejezični konkurs „Biber“ za kratku priču na temu pomirenja i zbirke priča proistekle iz njega. Moderatorka razgovora bila je Ružica Marjanović, članica Užičke književne republike.

U toku je šesti „Biber“ konkurs, na kojem mogu da učestvuju svi autori i autorke koji pišu na srpskom, albanskom, makedonskom, crnogorskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku. Konkurs koji organizuje „Biber“ tim Centra za nenasilknu akciju Sarajevo – Beograd traje do 26. maja, a svi uslovi za učestvovanje i prijava nalaze se na veb stranici tima. O nagradama i pričama koje će biti objavljene odlučivaće žiri koji čine: Tanja Stupar Trifunović, Almin Kaplan i Jasna Dimitrijević.

U dosadašnjih pet zbirki objavljene su priče od preko 100 autorki i autora o kojima su govorili Tena Lončarević (Županja), Amina Kaja (Priština), Bojan Krivokapić (Novi Sad). Priče su pisane na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, kao i one koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, a koje pomeraju granice i otvaraju puteve ka izvesnijoj, sigurnijoj i slobodnijoj budućnost za sve.

Prvi konkurs raspisan je 2016. godine, a kako je rekla Ivana Franović iz „Biber“ tima, ideja je nastala 2014. godine, na jednom od programa mirovnog obrazovanja koje organizuje Centar za nenasilnu akciju,

Organizatori promocije u Užicu bili su Užička književna republika, Narodna biblioteka Užice i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, mirovna organizacija koja sprovodi i „Biber“ konkurs.