Pocetna Društvo Osnovano Udruženje seoskih žena Užica

Osnovano Udruženje seoskih žena Užica

409
0
Podelite

U Gorjanima je osnovano Udruženje seoskih žena Užica koje za sada ima dvadeset članica. Cij osnivanja udruženja kako kaže predsednica Dragana Pavić jeste očuvanje života na selu, promocija i unapređenje prava seoskih žena, razvoj poljoprivrede i promocija domaće hrane, seoskog turizma, očuvanje starih zanata…

– Želimo da se glas žene jače čuje na selu i da u javnosti budemo vidljivije. Organizovaćemo izložbe, učestvovati na sajmovima, ići na edukativne ekskurzije, raditi na povezivanju sa drugim udruženjima žena na selu – priča Pavić o planiranim aktivnostima uz ocenu da je danas nešto bolji položaj žena na selu zahvaljujući uslovima života, ali da je i dalje težak sa mnogo rada i truda.

Potpresdnica udruženja Magda Dumbelović kaže da im je želja da Gorjani opstanu, da mladi ostaju na selu i da zahvaljujući Udruženju lakše plasiraju svoje proizvode.

– U pitanju su proizvodi od malina, jagoda, kupina, paprike, paradajza, zatim med, pletene korpe, vezeni i pleteni radovi, beli mrs i drugi proizvodi… Naše članice su prvenstveno domaćice i radnice koje drže i pokreću svako domaćinstvo u selu – kaže Magda koja očekuje da će u narednom periodu u Gorjanima biti napravljena izložba sa svim proizvodima vrednih ruku ovdašnjih seoskih žena.

U sedištu mesne zajednice u Gorjanima održano je i prvo predavanje o iskustvima i načinu organizovanja seoskih žena Slovenije kao primer dobre prakse. Predavač je bio Dušan Ivanović iz Ekološkog društva Dragačeva koji kaže da je organizovanje žena i u Gorjanima višestruko značajno za lokalnu zajednicu.

– Prvenstveno zato što su seoske žene u kategoriji marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva koje se teže zapošljavaju i organizuju i teže rešavaju čitav niz svojih životnih potreba. Sa njima smo podelili način organizovanja seoskih žena Slovenije koja ima preko 4000 seoskih žena umreženih u 60 lokalnih udruženja – ispričao je Ivanović o tome kako su seoske žene Slovenije prepoznate kao partner državi, ministarstvu poljoprivrede i privredi jer otvaraju probleme koji se tiču opstanka i razvoja sela iz ugla civilnog sektora kao ravnopravnog sagovornika.

Jedna od iskusnijih žena u Udruženju je Milomirka Pavić, pletilja korpi koja izražava zadovoljstvo što će i Gorjani imati udruženje žena poput njene rodne Zlakuse sa kojim je često putovala na izložbe i sajmove.

– Nedostaju nam druženja, previše smo se zatvorile u kuće, a možda je i to posledica dve korona godine. Želim uz mlađe žene iz sela da se aktiviram i da pokažemo šta sve umemo da napravimo, kakvu zimnicu, sokove i slatka – dodaje Milomirka.

Podršku novoosnovanom udruženju u Gorjanima danas su pružili i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice Vladimir Sinđelić. Gradonačelnica Raković podsetila je na projekte koje je grad realizovao sa UN Women u vezi ekonomskog osnaživanja žena kako u gradskom tako i ruralnom području uključujući i prezentaciju kako i na koji način pokrenuti sopstveni biznis i kako plasirati proizvode iz seoskih domaćinstava na tržište.

– Žena je stub porodice, a žene koje žive na seoskom području su ključ opstanka našeg sela. Novoosnovano udruženje u Gorjanima će imati maksimalnu podršku Grada za ostvarenje ciljeva i realizaciju aktivnosti – poručila je gradonačelnica Užica i pozvala ostale žene sa sela da se udružuju i da inicijativama i idejama u svojim sredinama prave bolji ambijent za život i rad ne samo žena nego i svog okruženja.

Gorjani danas imaju 758, a do pre par decenije imali su preko hiljadu stanovnika i jedno je od razvijenijih sela grada Užica.