Pocetna Društvo Suze i sveće na 25 godišnjicu početka NATO bombardovanja

Suze i sveće na 25 godišnjicu početka NATO bombardovanja

288
0
Podelite

Povodom 25 godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije (SRJ) na spomenik poginulim vojnicima i starešinama u ratovima devedesetih ispred zgrade komande u Užicu položeni su venci i služen pomen svim stradalima uz sasluženje sveštenika užičke crkve.

Pored rodbine i porodica poginulih cveće i vence su položile delegacije Grada Užica, Udruženje veterana i invalida Zlatiborskog okruga, Užica, Sjenice, Čajetine, Kosjerića, Bajine Bašte, Višegrada, zatim Gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, načelstva Zlatiborskog okruga, Srpske policije, Žandarmerije, Udruženje veterana posebnih jedinica policije, SUBNOR-a Užice, delegacija veterana 63-e padobranske brigade, Udruženje potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, „Besmrtnog puka“ i drugi.

U ime organizatora komemoracije predsednica užičkog Udruženja veterana i invalida ratova 1990-1999. godine Dara Damljanović podsetila je na dane stradanja uz pitanje “Zašto? Zašto su to uradili našoj zemlji, narodu, nama, našoj deci?”.

– Ali jedno nisu znalu i očekivali. Nisun znali i očekivali da mi imamo snagu da sve izdržimo. Izdržali smo jer volimo svoju zemlju, zemlju čija je svaka stopa natopljena krvlju naših predaka, one koji su nam je ostavili u amanet – rekla je Damljanović. Udruženje se trudilo kao i ostala da učesnici ratova dobiju svoj status koji još zvanično nisu dobili,ali ga očekujemo, navelaje ona. Uz reči da se ne zaboravai Damljanović je podsetila da je UVRI Zlatiborskog okruga prošle godine izdao monografiju sa imenima 115 vojnika, policajaca, dobrovoljaca. civila iz našeg kraja koji su svoje živote dali za “slobodu i veru u bolje sutra”.

Član Gradskog veća za socijalnu politiku Ratko Trmčić rekao je na komemorativnom skupu da se i ovog 24. marta “klanjamo senima poginulih Užičana i senima svih žrtava u ratovima devedesetih sa najvećom željom da njihovo stradanje bude poruka da se više nigde i nikada ovakvi događaji ne ponove”.

– Bombardovanje SRJ bio je završni čin ratova devedesetih koji su odneli brojne žrtve, unesrećili mnoge porodice i otvorili brojna pitanja na koja i danas nemamo odgovore – rekao je Trmčić u svom obraćanju.

Pored nastupa crkvenog hora „Đurđevak“ rodoljubive stihove na tužnoj svečanosti u organizaciji Udruženja veterana ratova devedesetih Užice kazivale su učenice Osnovne škole „Nada Matić“.