Pocetna Društvo Raznim akcijama obeležen Svetski dan voda

Raznim akcijama obeležen Svetski dan voda

169
0
Podelite

Svetski dan voda u Užicu obeležen je raznim akcijama.

To je bio povod za mlade volontere iz Užica da očiste korito reke Đetinje. Ideja im je da drugima pokažu koliko je važno da vodimo računa o rekama ali i uopšte o životnoj sredini.

“Danas smo se okupili ovde na inicijativu “MP projekta”, u saradnji sa Užičkom gimnazijom da očistimo naš grad. Najbitnije je da probudimo svest kod mladih ljudi, o tome koliko je bitno očuvanje životne sredine”, kaže učenica Užičke gimnazije”, Neda Misailović.

Pošto je bila velika zainteresovanost učenika bili su podeljeni u dve grupe.

“Naša grupa se sklonila van grada i van centra. Mi čistimo priobalje Đetinje. Nadamo se da ćemo ovom akcijom podići svest građanma kako ne bi radili ubuduće”, kaže učenik Užičke gimnazije, Aleksandar Andrić.

Učenici OŠ “Aleksa Dejović” iz Sevojna uključili su se u obeležavanje Svetskog dana voda akcijom čišćenja Crkvarskog potoka, koji se uliva u reku Đetinju. U akciji su učestvovali učenici petog, šestog i sedmog razreda, članovi biološke sekcije, na čelu sa profesorkom biologije, Vesnom Milićević.

Grad Užice je pomogao realizaciju akcije obezbedivši džakove za prikupljanje otpada i zaštitne rukavice. Otpad je prikupljen sa obala i iz korita potoka, na delu toka kroz centar naselja.

Ovogodišnja tema Svetskog dana voda, 22.mart, bila je “Voda za mir”. Nedostatak slatke vode je jedan od najvećih ekoloških problema sa kojim se danas svet suočava, a izazvan je zagađenjem vode, klimatskim promenama, neadekvatnim upravljanjem vodom i sve bržim rastom svetske populacije, na šta su i ovom akcijom ukazali učenici OŠ “Aleksa Dejović”.