Pocetna Društvo Kultura je i način života jednog grada

Kultura je i način života jednog grada

330
0
Podelite

– I najmanji sadržaj, mora imati svoju ulogu u prepoznavanju, zaštiti, ukazivanju i osnaživanju pravih vrednosti i na kraju valorizaciji u edukativnom, obrazovnom pa i u ekonomskom smislu-rekao je za „Vesti“ Branislav Mitrović, koordinator i menadžer projekta „Užice-prestonica kulture 2024.“

– Kreirajući programe koji će biti realizovani tokom godine, imali smo na umu da to ne sme biti samo revija manifestacija, događaja, predstava, koncerata… Svakako i to, ali pre svega svaki, pa i najmanji sadržaj, mora imati svoju ulogu u prepoznavanju, zaštiti, ukazivanju i osnaživanju pravih vrednosti i na kraju valorizaciji u edukativnom, obrazovnom pa i u ekonomskom smislu, istakao je Mitrović.

Svakako bih krenuo od objavljivanja fototipskog izdanja „ Rujanskog četvorojevanđelja“, kao i izgradnje spomen obeležja prvoj štampanoj knjizi u Srbiji , na Trgu Svetog Save.
Karansko jevanđelje iz 1608.god., pisano u Beloj Crkvi Karanskoj, do sada retko pominjano u ovoj godini će dobiti pažnju stručne i široke javnosti koju zaslužuje.

Na hidroelektranu „Pod gradom“ koja je Užicu donela svetlost, bacamo novo svetlo, tribinama, izložbama, predavanjima, promocijama , koncertima, filmskim projekcijama, Leto sa Stivom Tešićem – bioskop na otvorenom.

Posebno mesto u programu zauzima posveta Magi Magazinović, Užičanki koja je širila vidike ka novom i drugačijem svetu.Prvo izvođenje komada „ Ritmika srca“, autorke Jelene Kajgo).

Užice se kroz više sadržaja odužuje Milutinu Uskokoviću, značajnom proznom piscu, romansijeru.

Milan Nešković, jedan od najcenjenijih pozorišnih reditelja srednje generacije, režira komad Ljubomira Simovića „ Putujuće pozorište Šopalović“.

U Gradskoj galeriji jedinstvena postavka „ Čitanje slika“ , retrospektiva Slobodana Ere Milivojevića kao i izložba Save Šumanovića.

Baletski ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće balet „ Kopelija“ u Užicu, odakle je po svetsku slavu krenula Ljubinka Dobrijević, vrhunska umetnica, igračica, koreografkinja i pedagoškinja.

Ove godine nizom programskih sadržaja obeležavamo jubileje značajne za naš grad i to Prva osnovna škola kralja Petra Drugog – 195 godina postojanja, 140 godina od zidanja zgrade u kojoj i danas radi i 220 godina od rođenja dobrotvora Ilije Narandžića, 185 godina rada Užičke gimnazije kao i 180 godina crkve Svetog Đorđa u Užicu.

U atrijumu Narodnog pozorišta biće otkrivena skulptura „ Mazepa“, prvog užičkog akademakog vajara Milana Miša Vergovića, a skulptura „ Kuća-znak“ Miluna Vidića u parku kod GKC-a.

Užičani će se odužiti svojim velikanima Ljubi Stojanoviću i Mališi Atanackoviću postavljanjem spomen bisti.

Užice – grad dobrih festivala, dočekuje goste sa svih strana sveta i to Jugoslovenski pozorišni festival „ Bez prevoda“, „Licidersko srce“, Kustendorf, Međunarodni grafički bijenale „ Suva igla“, književni festival „ Na pola puta“ , „Videopark“, Interakcija, Bazzum džez festival, Žestival, Međunarodni dečiji baletski festival, „In wires“, Međunarodna kolonija umetničke keramike „ Zlakusa“, Međunarodni festival stripa, „Fantast fest“ , Međunarodni dečiji muzički festival „Ljubav, naša je planeta“ Užički rok festival.

Užice će ponovo biti grad murala. Nema razloga da Užice ne bude i prestonica satire. Satirikon- večeri erskog humora u Gradskom kulturnom centru(GKC).

Ako svemu dodamo veliki broj koncerata i nastupa renomiranih izvođača, poput Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, Big Benda, Festivalskog orkestra i hora „Virtuozi“ pod vođstvom maestra Bojana Suđića, Ansambla „Kolo“, Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanisalav Binički“ , Baletskog ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, hora „Kolibri“… Užička publika, ali i gosti Užica će svakako uživati.

Kada rezimirate izvojene programske celine šta je najzahtevnije?

– Projekat Prestonica kulture Srbije jeste veoma kompleksan i zahtevan. Osim pregršt benefita koje nam donosi, pokazao nam je i slabosti u ovoj oblasti koje su decenijama gurane pod tepih.
Ono sa čim smo započeli pripreme za godinu prestonice jeste odluka da pristupimo izradi Strategije razvoja kulture grada Užica za period 2024-2029., po prvi put u istoriji našeg grada.
Ovakav strateški dokument jeste jasno definisan putokaz u kom smeru treba da razvija i kreće kultura našeg grada u narednim godinama. I ne samo to.

Nakon završetka godine prestonice Strategija će biti garant da ova titula nije bila jednokratna pojava, blesak na kulturnoj sceni, već prilika za ozbiljan napredak i preporod.

Koji znameniti Užičani će biti na spomen pločama i gde će se one nalaziti?

– U godini u kojoj nosi titulu Prestonice kulture Srbije Grad Užice obeležiće spomen- pločama mesta gde su živeli i radili naši poznati sugrađani i to zadužbinar Ilija Nerandžić, prota Milan Đurić, akademik Zoran Gerzić, slikar Branko Kovačević, kompozitor Žarko Petrović, književnik Rade Jovanović, konceptualni umetnik Era Milivojević, inženjer Jurij Drizo kao i Ženska podružina i stara zgrada Narodnog pozorišta.

Takođe, tokom godine, svakog meseca, će biti održana predavanja o znamenitim Užičanima i to Monahu Teodosiju, Ljubinki Dobrijević, Životi Vraniću, Dimitriju Tucoviću, Radu Jovanoviću, Živku Topaloviću, Ljubi Stojanoviću, Slobodanu Eri Milivojeviću, Milenku Misajloviću, Magi Magazinović, Obradu Jovanoviću,Nađi Tešić, Mališi Atanackoviću.

Šta u širem kontekstu Prestonica kulture znači za druge oblasti života?

– Ovaj projekat nije samo vezan za kulturu već i za obrazovanje, privredu , turizam, u sociološkom smislu i mnogo šire.

Svesni smo da naši kulturni potencijali, naše kulturno nasleđe, kulturne i kreativne industrije, održivi kulturni turizam i kulturna infrastruktura, mogu poslužiti kao strateški alat za stvaranje prihoda.

Imamo na umu da pod kulturom ne podrazumevamo samo intelektualne, muzičke, pozorišne, umetničke i književne proizvode već i način života jednog grada, njegove vrednosti, praksu, simbole, institucije, ljudske odnose, poštovanje različitosti, odnosi prema prirodi…

Ako svemu tome dodamo odgovornost i dug prema mnogim našim sugrađanima koji su u godinama, decenijama, vekovima, pre nas ugrađivali sebe u kulturne i sve ostale temelje našeg grada, naš motiv je bio ogroman.

Koliki je značaj međunarodne saradnje u projektu Užice-Prestonica kulture 2024.?

– Prestonica kulture ima za cilj da istakne kulturno bogatstvo i različitost, da ojača kulturne veze, spoji ljude, približi druge kulture, ojača razumevanje i osećaj zajedništva.

Grad Užice jeste oličenje grada koji u svom genomu ima otvorenost. I to je kroz svoju istoriju mnogo puta dokazao.

Ponosni smo da je veliki broj kulturnih centara i ambasada stranih zemalja sa više kontinenata izrazio želju da prikaže i promoviše svoje kulturno bogatstvo u Užicu u godini Prestonice.
Već 22. marta Užice će biti domaćin EUNIC Srbija (European Union National Institutes for Culture) koji predstavlja mrežu nacionalnih kulturnih instituta i ministarstava Evropske unije, koji imaju zadatak da zajedno realizuju projekte iz oblasti interkulturnog dijaloga, jezičke raznolikosti, umetnosti. Sa njima će tog dana iskustva i mogućnost buduće saradnje podeliti ustanove kulture grada Užica kao i prdstavnici udruženja građana iz oblasti kulture iz našeg grada.

Koliko su građani uključeni u programe Prestonice kulture?

– Naša ideja od početka jeste da ceo grad mora da živi za ovaj projekat kroz afirmaciju energije zajedništva i energije znanja. I zato pored članova koordinacionog tima i u procesu apliciranja kao i u procesu realizacije uključili smo predstavnike obrazovanja, akademske i naučne zajednice, predstavnika ustanova kulture, Srpske pravoslavne crkve, vaninstitucionalne kulturne scene, udruženja građana, predstavnike medija, mladih, privrede, javnih preduzeća…

Raduje činjenica da velika većina naših sugrađana želi da bude deo ovog događaja i želi da da svoj doprinos, svesni značaja i benefita koje donosi ova prestižna titula.

Da li biste mogli da izdvojite program ili ličnost koji na vas ostavlja poseban utisak?

– Jako teško pitanje. Svaki od naših lučonoša, ali i mnogi drugi koji su sebe ugradili u temelje ovog grada, su dali svoj ogroman doprinos da naš grad i pre ove titule bude grad kulture u najširem mogućem smislu te reči.

Međutim, ono što mene najviše raduje i što me hrabri i daje nadu jeste činjenica da ogroman doprinos ovom našem zajedničkom poduhvatu daju deca i profesori iz Umetničke, Muzičke škole, kao i svih ostalih obrazovnih ustanova našeg grada. Njihov doprinos je nemerljiv.

Oni jesu nukleus buduće kulturne scene, ne samo kao posetioci, već pre svega kao kreatori. Oni jesu potvrda i garant da sve ovo što radimo ima smisla.

Šta će sve promeniti ovaj grad za godinu dana, od 21.marta 2024 -2025?

– Uveren sam da ćemo svi zajedno iskoristiti priliku da naš grad menjamo na bolje. Da posle godine prestonice imamo nove programe, nove procese, konkurse za kulturu, udruženja, angažovane ljude i nove kulturne prostore (koncernte sale, legate, galerije, kulturne centre…), da ćemo omogućiti širi pristup publici, učiniti da naš grad bude vidljiviji, razviti turističku privredu, jednom rečju – ojačati kulturu.

Međutim, možda i važnije jeste, da budemo moralniji, pristojniji da još više poštujemo jedni druge iako različito mislimo, i da još više volimo i čuvamo naš grad, sa dubokim promišljanjem o odgovornošću šta ostaje iza nas.