Pocetna Galerija Humanitarna misija za Jelenu

Humanitarna misija za Jelenu

348
0
Podelite

U prizemlju Gradske galerije Užice, sinoć je otvorena humanitarna prodajna izložba koju čini oko 150 radova više od sto umetnika iz Užica, ali i iz, Beograda, Novog Sada i iz drugih gradova. Zastupljen je širok dijapazon poetika i sve tehnike, od crteža, slikarstva, grafike, keramike. Raspon cena omogućava da ljubitelji umetnosti različitih platežnih mogućnosti mogu da dođu do umetničkog dela. Sva sredstva od prodaje radova namenjena su za pomoć u lečenju mlade umetnice, Užičanke Jelene Luković. Planirano je da izložba bude otvorena sedam dana od 10 do 18 časova.

Među doniranim radovima su i dela Radomira Vergovića, Milutina Koraća, Aleksandra Dimitrijevića, Dragoljuba Kaplanovića, Nataše Žilić, Jelene Tijanić Savić, Jovane Tucović, Pavla Jovovića, Sofije Bunardžić, Vladana Terzića i mnogih drugih. Značajan broj radova prodat je već tokom otvaranja izložbe.

Inače, svako ko je zainteresovan može delo da kupi odmah ili da ga rezerviše, plati u računovodstvu Gradske galerije i kasnije preuzme. Pravna, ali i fizička lica koja to žele, mogu direktnom uplatom na humanitarni račun platiri izabrani rad i potom ga preuzeti. Broj računa humanitarne pomoći je 205-9001032129012-15 NLB banka, na ime Jelene Luković.

Marijana Ćurčić kaže da je izložba nešto najmanje što su umetnici mogli da urade i pomognu svojoj koleginici.

– Dosta se ljudi odazvalo i doniralo svoje radove. Pokazali smo da umemo i da pomognemo. Mislim da će Jelena biti zadovoljna, a i sugrađani će i za simboličan novac moći da kupe umetnička dela – rekla je Marijana.

Slobodan Stanić Džingi ističe da izložba pokazuje da umetnici itekako mogu da budu solidarni.

– Imao bih molbu da se odazovu i kupci, jer je ovo jedan izuzetno human čin i dobro bi bilo da što više radova bude prodato da bi se pomoglo Jeleni. Ne samo što su ona i njen suprug Slavko vrhunaski umetnici, oni su i izvanredni ljudi, a kako mi je poznato i među najomiljenijim su profesorima u Umetničkoj školi – kaže Slobodan Stanić.

Otvarajući izložbu, Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice, između ostalog je rekao da u „narednih sedam dana imamu priliku da pokažemo i ljudskost i humanost“, zahvalivši se svima koji će učestvovati u ovoj humanoj misiji za Jelenu.