Pocetna Društvo O akcijskoj prodaji i reklamaciji računa za komunalne usluge

O akcijskoj prodaji i reklamaciji računa za komunalne usluge

233
0
Podelite

Udruženje potrošača Užice uključeno je u reklamacije usluga u 23 javna i javno-komunalna preduzeća na području Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga. Potrošači ne reklamiraju samo obuću, odeću, mobilne telefone već i razne usluge. Važno je biti informisan i o mogućnosti reklamacije komunalnih usluga, a potrošači svoje članove imaju u Savetodavnim telima lokalnih samouprava. Užičko udruženje u registru ima preko 300 prijava godišnje nezadovoljnih potrošača koji im se obraćaju za pomoć. – Trgovac mora naplatiti akcijsku cenu koja stoji ispod robe na rafu. Ukoliko ona nije u kasu uneta to je problem trgovca, a ne potrošača. Na ovaj način se potrošač dovodi u zabludu što je klasičan primer i takva ponašanja su sankionisana Zakonom o trgovini, pojašnjava predsednik užičkog Udruženja potrošača Branko Prodanović.

Znati adresu i postupak reklamacije osnovno je što svaki potrošač treba da zna. U užičkom Udruženju skreću pažnju da je adresa trgovac, a ne serviser ukoliko je u pitanju bela tehnika, jer serviser nije ovlašćen da rešava reklamaciju. Ovo zlatno pravilo važi i za reklamacije računa kada su u pitanju komunalne usluge.

– Imamo dosta prijava potrošača na račune komunalnih usluga od utroška struje, vode, iznošenja smeća, i uvećane kvadrature i drugo. Preporuka Udruženja potrošača jeste da odmah po prispeću računa korisnik usluge reklamira račun kod javnog preduzeća koje pruža datu uslugu. Rok za reklamaciju je osam dana od prispeća računa koja se podnosi Komisiji za korisnike usluga koje su formirane po javnim preduzećima, a ovim sastancima prisustvuje i predstavnik Udruženja potrošača Užice – navodi Branko Prodanović predsednik užičkog udruženja. Upozorava da moramo brzo da reagujemo, jer sve što nismo platili kasnije nam može doći na naplatu, a mogu se uključiti i sudski izvršitelji… Navodi da često ima slučajeva da su svoje greške u javnim preduzećima prepoznali i izašli u susret građanima kroz traženo smanjenje računa. Međutim postoji i veliki broj primera da to nije učinjeno, kada potrošači nisu bili u pravu.

Pre nekoliko dana u Udruženje je došla Užičanka koja nije dobijala račun za vodu tri godine. Mislila je da je ovu potrošnju neko zaboraviti. Razlog zašto nije dobijala račun bila je nemogućnost očitavanja vodomera, jer se šahta u dvorištu naše sugrađanke koja živi u predgrađu konstantno punila vodom iz nepoznatog izvora sa jedne obale. Kad je problem saniran i očitan vodomer na račun od preko 20.000 dinara počela je kuknjava – ispričao je Prodanović. Dodaje, problema sudeći po prijavama ima i sa računima za grejanje za koje postoje dva načina naplate. Jedan je po grejnoj površini, odnosno kvadraturi stana, a drugi po potrošnji u zgradama u kojima postoje delitelji.

– Mnogo stanara po zgradama nije saglasno da imaju jedinstven način računanja potrošnje i plaćanja grejanja. Jedni žele plaćanje preko delitelja, jer smatraju da manje troše toplotnu energiju, a drugi žele po kvadraturi, jer im se više isplati. Recimo zgrada nema dobru izolaciju, dotrajali prozori i vrata… Najviše pritužbi na “Toplotine” račune ima u zimskom periodu. Radi se o projektovanoj temperaturi, plus-minus dva stepena i tu dolazi do reklamacija. Gradska toplana Užice postavlja lokatore koji tokom 24 sata registruje temperaturu u stanovima i onda se pravi zapisnik, a u pojedinim slučajevima dolazi i do sporova – priča Prodanović i ističe fleksibilnost u rešavanju sporova “Gradske toplane Užice”. U proteklom periodu najviše povika bilo je na EPS i račune za struju. Dosta Užičana je tražilo pomoć Udruženja potrošača u Nikole Pašića 38 B. Međutim, naš sagovornik skreće pažnju da je adresa za reklamacije kraljevački EPS koji je zadužen i za distribuciju struje u užičkom kraju. Kao predsednik Udruženja potrošača Užice učestvuje u radu Komisije za reklamacije ovog republičkog javnog preduzeća sa sedištem njetgovog dela u Kraljevu.

??

– Najčešće su bile reklamacije za račune struje za januar i februar, odnosno decembarski i januaraski utrošak kada su praznici i kada je potrošnja veća. Međutim, problem je u čitanju strujomera, što zbog praznika ili nečeg drugog izgleda da se “uđe” – četiri-pet dana u naredni mesec sa čitanjem – navodi Prodanović. Naš sagovornik posebno skreće pažnju skupštinama stanara i njihovim predstavnicima. s obzirom na evidenciju žalbi o bespravnom priključku na brojilo stambene zajednice, za svetleće reklame ili pak pojedine preduzetničke lokale. Zadatak upravnika zgrade je da proveri zajedničku potrošnju i da vidi da li je neko bespravno priključen na brojilo i da odmah alarmira EPS ili postigne dogovor sa korisnikom struje.

Od aktuelnosti u Udruženju ponavljaju da građani treba da razlikuju akcijske prodaje i sniženja. Ističu da akcije traju onoliko vremena koliko trgovac ima zaliha ili su vremenski ograničene. Upozoravaju da su akcijske cene često mamac za potrošača. To znači da na rafu, gde se nalazi proizvod stoji akciska cena na uočljivoj žutoj ili zelenoj kartici. Međutim dešava nam se kada dođemo na kasu da nam kažu sasvim drugu, višu cenu. Objašnjenje trgovaca je da “nisu stigli” u kasi da promene cenu artikla, a to potrošača ne zanima.

– Na ovaj način potrošač je doveden u zabludu. Ovako se ne smeju isticati cene. Trgovac je obavezan da na kasi naplati cenu koja piše na rafu. Kupca ne interesuje zašto trgovac nije promenio cenu u kasi! Ili ukoliko sitnim, jedva vidljivim slovima piše “akcija važi od sutra” trgovac je dužan da na kasi naplati istaknutu cenu bez obzira na datum. Po Zakonu o trgovini ovakvo ponašanje može biti sankcionisano prijavom tržišnoj inspekciji – navodi predsednik Udruženja potrošača Užice. Ovo Udruženje preporučuje građanima da koriste legalne i zvanične servise za popravku kućnih aparata i automobila, jer jedino tako mogu ostvariti pravo reklamacije i na deo i na rad, jer svaka usluga kod “divljih majstora” ne podleže garanciji.

EPS u Kraljevu

Za račune za struju nadležan je EPS u Kraljevu koji ima komisiju za prijem reklamacija i za područje Užica.

– Građani prijavljuju reklamaciju EPS-u u Užicu, koji ukoliko odmah ne intervenišu i ne izvrši ispravku računa iz nekog razloga, onda potrošač mora na adresu EPS-a u Kraljevu priložiti zvaničan prigovor na visinu računa Komisiji u kojoj je i predstavnik Udruženja potrošača Užice, – objašnjava sagovornik “Vesti”.

Preko dve i po hiljade prijava

U proteklom periodu Udruženju potrošača javilo se 424 lica i dva pravna lica za pomoć. Naglašavaju da Udruženje potrošača ne rešava reklamacije pravnih, već isključivo fizičkih lica. Ali javljale su im se stambene zajednice koje su pravna lica i tražile podršku. Za proteklih osam godina imali su i rešili 2470 prijava što je zapažen broj.