Pocetna Društvo Do kraja maja izložba „TANJUG javlja rat je završen“ u muzeju

Do kraja maja izložba „TANJUG javlja rat je završen“ u muzeju

133
0
Podelite

U okviru programa programa „Užice – Prestonica kulture Srbije” u Narodnom muzeju Užice otvorena je 24. aprila 2024. godine izložba Muzeja Jugoslavije „TAN‌JUG javlja, rat je završen.“ Na dokumentarnim fotografijama velike istorijske vrednosti, publika može da vidi kako je izgledala Jugoslavija neposredno pre i posle oslobođenja nakon Drugog svetskog rata. Autori izložbe su Radovan Cukić i Milica Tomić.

Pomenute fotografije koje su snimili TAN‌JUG-ovi foto-reporteri Petar Obradović, Branko Savić i Isak Koen, registrovane su u skorije vreme kao celina u okviru obimne foto-građe Muzeja Jugoslavije, a rad na pripremi izložbe pratio je i rad na dokumentaciji, kojom će čitava zbirka biti zaštićena kao kulturno dobro.

Objektivom foto-reportera TANJUG-a zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu; skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika. U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.

Prisutnima su se obratili Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije. Izložbu je otvorila gradonačelnica Grada Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

U okviru otvaranja izložbe nastupio je učenik Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović, Luka Marić, uz klavirsku saradnju profesorke Vesne Damjanović.

Izložba TAN‌JUG javlja, rat je završen biće otvorena u Narodnom muzeju Užice do 30. maja 2024. godine.