Pocetna Društvo Rok za podnošenje prijava za eko-taksu do kraja meseca

Rok za podnošenje prijava za eko-taksu do kraja meseca

195
0
Podelite

Ove godine rok do kojeg se podnosi prijava za naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine, odnosno eko-takse, je 30. april.

Do sada je taj rok bio 31. jul. Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine, eko-taksa propisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Eko-taksa plaća se kvartalno u roku od 15 dana od isteka tromesečja, od momenta dobijanja rešenja za 2024, a ukoliko rešenje ne stigne na vreme obveznici treba da nastave mesečno plaćanje.

Visina takse se određuje u zavisnosti od negativnog uticaja koji preduzeće ima na životnu sredinu, kao i od vrste delatnosti.

U obavezi da i dalje plaćaju eko-taksu su pravna lica i preduzetnici, a prema novim odredbama plaćaju je i ogranci stranog pravnog lica koji obavljaju određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Do sada je i plaćanje bilo mesečno do 15. u mesecu, a sada je kvartalno.

Prijava se podnosi preko portala lokalne poreske administracije ( LPA) isključivo elektronski.

Za nepoštovanje poreske obaveze plaćanja eko-takse predviđene su i novčane kazne koje se kreću od 10.000 do dva miliona dinara, ali pre kazni nadležni organi šalju podsetnik i upozorenje privredniku da izmiri svoju zakonsku obavezu.