Pocetna Društvo Učenici „Nade Matić“ plasirali se na Srpsku informatičku olimpijadu

Učenici „Nade Matić“ plasirali se na Srpsku informatičku olimpijadu

435
0
Podelite

Učenici šestog razreda Vuk Filipović i Marija Minić, užičke Osnovne škole „Nada Matić“ uz podršku nastavnice Jelice Stevanović na nedavno održanom Republičkom takmičenju osvojili su drugo mesto i plasirali se na Srpsku informatičku olimpijadu. Talentovani učenici Vuk i Marija, već peti put zaredom su među prva dva učenika na takmičenjima iz informatike i računarstva.

Činjenica je da se učenici u šestom razredu susreću s programiranjem tek u drugom polugodištu, a već u septembru se takmiče, govori o velikom izazovu. Grupa zadataka na ovom takmičenju pripada kategoriji koja se obično pojavljuje na državnom nivou, što obično zahteva viši nivo obrazovanja, poput prvih ili drugih godina srednje škole.

Nastavnica Jelica Stevanović ističe da primarni cilj nije samo takmičenje, već usavršavanje njihovog znanja u programiranju. Vuk je svoje interesovanje za programiranje otkrio još u trećem razredu, želeći da napravi sopstvene igre umesto samo da ih igra. Sa ulaskom u peti razred, njegovo interesovanje dodatno se razvijalo, a od šestog razreda nastavu informatike slušaju po programu za posebno nadarene učenike za ovaj predmet (IOP3), jer su prepoznati kao učenici koji pokazuju interesovanja i želju za usvajanjem znanja i koja su izvan propisanog Plana i programa.

Učenica Marija počela je da se bavi programiranjem u petom razredu, ali je intenzivno započela svoje učenje u šestom, uz podršku nastavnice Stevanović. Kroz dodatne časove i pripreme za takmičenja, postepeno su produbljivali svoje znanje i veštine i trudili da razumeju složenije koncepte i algoritme, navedeno je iz škole.

Proces pripreme nije bio lak, pa je potrebno mnogo više od redovnih časova da bi se postigao nivo znanja potreban za ovakva takmičenja. Osim izuzetnih rezultata u programiranju, Marija je pokazala odlične rezultate i u drugim oblastima, osvojivši treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike.

Posle završetka ovogodišnje informatičke Olimpijade, pripreme neće stati. Postoji mogućnost da se plasiraju na izborno takmičenje, koje će odrediti njihovu poziciju u timu koji će predstavljati Srbiju. Njihova nastavnica ističe da je potrebno puno volje i motivacije da bi se postigao uspeh na ovom nivou.