Pocetna Izbori 2024 Dr Jovančićević (DS): Požar na deponiji je najveći ekološki akcident za protekle...

Dr Jovančićević (DS): Požar na deponiji je najveći ekološki akcident za protekle dve decenije

1251
0
Podelite

Potpredsednik Demokratske stranke Branimir Jovančićević, redovni profesor Hemijskog fakulteta i eminentni stručnjak za oblast zaštite životne sredine ocenjuje da je požar na deponiji „Duboko“ jedan od najvećih ekoloških akcidenata u proteklih petnaest-dvadeset godina što je posledica javašluka, lošeg upravljanja, odnosno izostanka kontrole emisije metana koji nastaje mikrobiološkom razgradnjom komunalnog otpada.

– Kada je 2011. godine deponija otvorena svi smo bili puni optimizma i nade da se nešto menja u upravljanju komunalnim otpadom. Od navedene godine trebalo je da usledi druga faza koja podrazumeva apsolutnu kontrolu uprvaljanja otpadom u užičkom regionu što se nije desilo – rekao je Jovačićević i dodao da za posledicu imamo požar koji je teško sanirati i emisiju zagađujućih i jako štetnih supstanci. On kaže da u Srbiji ne postoji monitoring za praćenje ovih zagađujućih materija koje se oslobađaju pri ovakvim akcidentima kakav je na deponiji „Duboko“.

– Merićemo „čuvene“ PM čestice, okside azota, okside ugljenika, okside sumpora, ali nemamo razrađene metode za merenje organskih polutanata koji se nazivaju „dugotrajne zagađujuće organske supstance“ među kojima najopasniji dioksini i furani tako da i ne znamo kakve su posledice – navodi ovaj stručnjak koji kaže da je današnji prolazak kroz Sevojno bio dovoljan da se u vazduhu osete posledice požara sa deponije. On navodi da su opasniji od PM čestica organski polutanti, ali nemamo podatak koliko ih ima u vazduhu.

– Samo znam da u uslovima sagorevanja organske supstance koja se nalazi u komunalnom otpadu dioksini i furani su morali da se stvore, a oni teško migriraju u gornje delove atmosfere i ostaju ili u donjim, a često padaju i talože se u zemljištu i podzemnim i površinskim vodama i to je najopasnije jer su to najtoksičnije supstance – objašnjava prof.dr Jovančićević i navodi da su u jednom domaćinstvu u Sevojnu dve krave stradale, jer su se otrovale što je pokazatelj štetnosti zagađujućih supstanci. Pri tom je istakao da ovaj ekološki akcident nije stvar politike već građansko pitanje, pitanje zdravlja i opstanka građana Užica i poručio da vlast Užica i institucije nemaju pravo da zataškaju ovaj slučaj, jer smo potpisnici Arhurske konvencije.

On kaže da Užičani nisu svesni koliko je veliki problem i koliko su opasne emitovane čestice i koliko je akcident na visokom nivou. Poručio je da nevezano od lokalnih izbora svi moramo da se usredsredimo na rešavanje ovog problema. Poznati stručnjak ističe da bez adekvatne kontrole i selekcije otpada sanitarnu deponiju pretvaramo u obično smetlište na kome su mogući ovakvi akcidenti i praktično „Duboko“ pretvaramo u nekadašnju deponiju Sarića osoje.

Prilikom obraćanja predstavnika koalicije DS-SRCE ispred gradske kuće moglo se čuti i da meštani Dubokog i ostalih sela najavljuju protest, jer ne prihvataju nikakva obećanja o sanaciji „Dubokog“ i da traže njeno zatvaranje.

Narodni poslanik DS-a Srđan Milivojević rekao je da su izjave nadležnih „sramotne kada kažu da je sve u redu uključujući kvalitet vazduha“.

– Pozivam Vladu Srbije da počne da zaseda ispod deponije „Duboko“! Zahtevam i očekujem da sve nadležne institucije urade neophodne kontrole vazduha kao i Zavod za zaštitu javnog zdravlja – poručio je Milivojević.

Nosilac liste „Užički demokratski front“ na lokalnim izborima koju čini koalicija DS-SRCE, dr Željko Bacotić izrazio je žaljenje kao građanin što se ovo desilo i rekao da ova grupacija ne želi na ekološkoj katastrofi da skuplja političke poene i da je red da se napravi studija i struka kaže šta i kako dalje sa deponijom „Duboko“.

– Pre 11 godina imali smo projekat koji je uništen, a tiče se fabrike za preradu otpadnih voda u Gorjanima od 15 miliona evra i tako, niz loših koraka nas i dovodi i do akcidenta na deponiji „Duboko“ – podsetio je Bacotić i istakao da su potrebni edukovni ljudi sa ponudom rešenja kako „Duboko“ ne bi postalo smetlište, a bunt meštana „Dubokog“ ocenio legitimnim, jer je rezultat brige za svoje zdravlje.

Predsednik Gradskog odbora stranke SRCE Goran Radosavljević poručio je da posledice požara i zagađenje trpe svi građani Užica i da on nije tema političke kampanje.

– Grad i građani su večni, a vlasti prolazne. Deponija je bila fabrika i toliko je i koštala, a njom se upravljalo kao sa deponijom Sarića osoje i do ovoga je pre ili kasnije moralo doći – naveo je Radosavljević i pozvao na redefinisanje liste prioriteta u Užicu i da na vrhu liste bude stavljena struka i iskustvo, odosno da grad vode stručni i iskusni ljudi.