Pocetna Društvo Položeni venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede

Položeni venci na Partizanskom groblju povodom Dana pobede

188
0
Podelite

Predstavnici SUBNOR-a i grada Užica položili su vence i cveće na Spomen-kosturnici Partizansko groblje na Dovarju povodom 79 godina od pobede nad fašizmom. Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

“Negujemo kulturu sećanja, tako što se svakog 9. maja ovde okupljamo i polažemo vence za ljude, koji su svojim životima, nama dali da živimo slobodno. Ovde su pohranjeni posmrtni ostaci 230 boraca učesnika narodnooslobodilačkog rata iz ovog kraja u periodu od 1941. do 1945. godine, od kojih nam je imenom i prezimenom poznato 176 osoba. Ovde počivaju i narodni heroji Milan Mijalković-Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović i Želimir Željo Đurić i najmanje što možemo je da se poklonimo njihovoj hrabrosti i velikoj žrtvi“, rekao je Miodrag Petković član Gradskog veća koji je u ime grada položio vence.

Pored predstavnika grada i SUBNOR-a vence su položile delegacije Vojske Srbije, Zlatiborskog upravnog okruga, Gradske opštine Sevojno, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804-1918.„Major Kosta Todorović“, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od1990. do 1999. godine Užice, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od1990.do 1999. godine Čajetina, Udruženja vojnih penzionera Užice, Udruženja boraca Sevojna, Društva istoričara Užice, “Kluba 3” Užice, Socijalističke partije Srbije Užice,potomaka i građana. U umetničkom delu programa učestvovali su učenici OŠ “Slobodan Sekulić” i glumac Slobodan Ljubičić.

Iako je nemačka Vrhovna komanda izdala naređenje potčinjenim komandantima svojih kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga da obustave sve operacije, ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana su pružali otpor, a u Jugoslaviji su borbe potrajale do 15. maja 1945.