Pocetna Čajetina Zlatibor: Otvoren prvi Međunarodnmi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma

Zlatibor: Otvoren prvi Međunarodnmi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma

463
0
Podelite

Na Zlatiboru je otvoren Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma, a na svečanosti i Ršumova zdravica i stihovi da „nije bogat ko ima volova, nego kćeri i sinova“ koju je kazivao sam autor, naš poznati književnik i pesnik Ljubivoje Ršumović sa porukom „Deca nam se rađala“.

Prvi zlatiborski sajam poljoprivrede organizovali su Zlatiborski Eko agrar i Opština Čajetina uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivredne stručne službe Užice uz učešće preko 40 izlagača koji su svoje proizvode izložili na štandovima na Kraljevom trgu.

Manifestaciju je otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj koji je rekao da je sajam bitan za čitavu Zapadnu Srbiju i da je mesto održavanja bilo logično s obzirom da je Zlatibor jedan od najrazvijenih delova sa razvijenim turizmom i poljoprivredom.

– Nadam se da će ova manifestacija i u budućnosti biti brend ovog kraja i pokazati njegovu snagu, kako poljoprivrede tako i turizma – rekao je Bogićević koji je u izjavi za medije rekao i da je zlatiborskom kraju potrebno više prerađivačkih kapaciteta i više sirovima i pozitivno ocenio razvoj seoskog turizma za koji se opredeljuje sve više ljudi naročito posle korone.

Na centralnoj bini ovdašnje kulturno-umetničko društvo izvelo je splet narodnih igara, a posetioci sajma imali su priliku da na svečanosti otvaranja uživaju u rukotvorinama zlatiborskih tkalja i modnoj reviji „Vuna za sve prilike“ čuvene tkalje Branke Aleksandrić.

Predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović istakao je rešenost ove lokalne samouprave da istraje na razvoju turizma i poljoprivrede, posebno stočarstva i dodao da Sajam poljoprivrede pokazuje da su na pravom putu. Stamatović je rekao da „Srbija bez sela ne može napred“ i dodao da zlatiborski Agrobiznis centar beleži dobre rezultate.

– Borili smo se da sačuvamo naše privatno zemljište i da ga niko ne otima. Ali ćemo se boriti i da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište. Postoje grupacije koje bi danas želele da prisvoje državno zemljište za sebe, privatno kroz besplatnu konverziju i da ga stave u drugu funkciju. Borićemo se da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište i to kao privatno kroz zakupe – poručio je Stamatović meštanima uz apel nadležnima u Ministarstvu da pomognu.

Direktor Zlatiborskog Ekp agrara Marko Marić uputio je reči dobrodošlice svim gostima i rekao je da u skladu sa orijentacijom čajetinske opštine želeli da spoje poljoprivredu i ruralni turizam i na ovoj manifestaciji.

– Verujemo da će ova smotra trajati i u narednim godinama i trudićemo se da svi na Sajmu uživaju u blagodetima Zlatibora i našim proizvodima – rekao je Marić uz napomenu da su prisutni i izlagači iz Crne Gore i BIH, i da očekuju i delegaciju iz Hrvatske.

Na parkingu kod Sportkog centra izložena je poljoprivredna mehanizacija sa dvadeset izlagača, a rukovodsvo opštine Čajetina danas je dočekalo u Braneškom polju i voz „Bratstva-jedinstva“ sa akcijašima koji su gradili prugu Beograd-Bar.

Na štandovima na Kraljevom trgu do nedelje su izloženi btojni poljoprivredni proizvodi od domaćih pita, slatka, sokova. Centar organske poljoprivrede iz Užica izložio dobijen sertifikat za proizvodnju 10,000 organskih jaja. Veliku pažnju posetilaca izazvao je i traktor robot koji je rezultat domaće pameti.

Na štandu Poljoprivredne službe Užice bili su prisutnih agronomski stručnjaci koji će deo znanja izložiti tokom edukativnog dela sajma, a posetioci su baš ovde mogli da probaju najbolju sajamskju gibanicu koja se žuti kao vosak koju su napravile vredne ruke žena iz Gorjana iz Udruženja seoskih žena „Užice“.

Deo sajma će imati i edukativni karakter a najviše interesovanja vlada za predavanje „Genetički resursi, pregled stanja“ dr Srđana Stojanovića u Inovacionom biznis centru gde će i ostala predavanja biti održana drugog sajamskog dana.