Pocetna Društvo Dan Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija

Dan Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija

928
0
Podelite

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija obeležila je prvu godinu postojanja i rada uz poštovanje epidemijskih mera zbog pandemije koronavirusa. U okviru programa organizovana je svečana promocija oko 250 diplomiranih studenata koji su stekli zvanja na osnovnim, specijalističkim i master studijama u Užicu i oko 70 u odseku Valjevo. Dodeljene su i jubilarne nagrade, priznanja zaposlenima, nagrade novim doktorima nauka, najboljim studentima uz prezentaciju najvažnijih događaja iz rada Akademije i obraćanje studenata.

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu formirana je od Visoke škole strukovnih studija iz Užica i Visoke poslovne škole iz Valjeva. Prvi put na diplomama studenata piše da su završili Akademiju.

-Protekla godina bila je puna izazova i prilagođavanja, ali je urađeno puno toga počev od konstituisanja svih organa Akademije, donet je veliki broj zakonskih akata i završena je pravna regulativa, dobili smo dozvolu za rad i akreditaciju novih studijskih programa, pre svega na master strukovnim studijama, finansijski je konsolidovana Akademija – navodi prof. dr Ljubica Diković, predsednica Akademije.

Ona iz iz dosadašnjeg rada izdvaja i učešće na domaćim i međunarodnim projektima, ali i da je nastavni proces organizovan u specifičnim okolnostima tekao regularno.

-Mi smo sa tradicionalnog modela prešli na onlajn model nastave i amfiteatre i učionice zamenili virtuelnim okruženjima. Redovnu komunikaciju smo zamenili sa interaktivnom onlajn komunikacijom i taj ispit smo uspešno položili-istakla je Diković.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je od početka bila deo tima i učestvovala u osnivanju Akademije čestitala je prvu godinu rada studentima i zaposlenima.

-Drago mi je da smo svojim aktivnostima doprineli u osnivanju, a doneli smo vrlo važne akte. Naš zadatak u narednom periodu je da zajedno sa Akademijom prilagodimo potrebe tržišta i privrednih subjekata sa studijskim programima. I to ne samo iz Zlatiborskog okruga nego iz cele Srbije, pa da u budućnosti Grad Užice postane grad studenata. Onda jednog dana možemo da se pohvalimo da smo preduzeli sve da ostanu u svom gradu, da se školuju i da znanje primene u preduzećima i institucijama gde budu radili – istakla je gradonačelnica Raković Radivojević.

Najbolji student Akademije je Aleksandra Milutinović, iz Užica koja je završila osnovne studije na smeru tehnološko inženjerstvo sa prosekom 9,69. Zahvaljujući uspešno završenim osnovnim studijama ostvarila je pravo da joj master studije budu finansirane iz budžeta Republike Srbije.

-Ovo je velika čast što sam najbolji student s obzirom da imam troje dece i pokušavam da uskladim sve obaveze. Biti najbolji student predstavlja i lično zadovoljstvo zbog rada i svih okolnosti. Studentima bih poručila da je za uspeh potrebno dobro organizovati svoje vreme i da vredno uče kako bi ispunili svoje želje.-

Aleksandra dodaje da je prehrambena industrija aktuelna, a da je zahvalna profesorima na maksimalnom prenošenju znanja uz veliko razumevanje i studentskih obaveza.

Milkica Gačić, predsednica Studentskog parlamenta podsetila je da se parlament sa Unijom studenata i srednjoškolaca i ove godine priključuje akciji “Zajedno za dečiji osmeh” Fondacije Zajedno za mlade- Prof.dr Danice Grujičić.

-Cilj ove akcije je prikupljanje novčanih sredstava slanjem SMS poruka na 4334 koja su namenjena za obezbeđivanje božićnih paketića i obnovu kuća deci sa Kosova i Metohije, Srbije i Republike Srpske.

Ova godina bila je teška i nepovoljna i za studente, navodi Milkica i objašnjava da je to zbog navikavanja na onlajn program, ali da su to uspešno savladali.