Pocetna Društvo Povećani iznosi NSZ za zapošljavanje

Povećani iznosi NSZ za zapošljavanje

1675
0
Podelite

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ)-filijala Užice predstavila je 13 javnih poziva za programe i mere aktivne politike zapošljavanja u 2020.godini. U Užicu je tim povodom održan sastanak sa predstavnicima poslodavaca radi upoznavanja sa mogućnostima zaposlenja i radnog angažovanja lica uz finansijsku pomoć NSZ.

-Ove godine iznosi po svim programima i merama su znatno veći tako da očekujemo i veće interesovanje. Prošle godine programima i merama obuhvaćeno je 730 lica što je oko 9 odsto lica koja su se nalazila na evidenciji. Cilj je da podstaknemo zapošljavanje prvenstveno u privatnom sektoru i da pomognemo poslodavcima kroz finansijske podsticaje da zaposle nova lica i dođu do potrebnog kadra-istakla je Zorica Milošević, direktorka NSZ-filijala Užice.

Subvencije za samozapošljavanje ove godine su 250 000 dinara, za nova radna mesta 200 000, za program stručne prakse predviđeni su iznosi od 20 – 25 000 dinara u zavisnosti od stručne spreme, za program sticanja praktičnih znanja je 31 000dinara, za javne radove 22 000 dinara…

Akcenat ove godine je na programu pripravnika za koji se očekuje veliko interesovanje lica koja nemaju radno iskustvo u struci.

Grad Užice budžetom za ovu godinu opredelio je isti iznos sredstava kao i prošle godine od 11 miliona dinara, od kojih je devet za podršku aktivnim merama a dva miliona za tehničku podršku za najviše tražene mere.

-Sa Nacionalnom službom smo udružili devet miliona za četiri mere aktivne politike na osnovu iskustva iz prethodnih godina. Od dva miliona tehničke podrške izdvojeno je 200 000 dinara za podršku projektu prekvalifikacije i dokvalifikacije za ugostiteljstvo u turističke svrhe-naglasio je Vidoje Drndarević.

Konkursi Grada biće raspisani po završetku poziva NSZ, a u toku godine ako za neku od mera ne bude interesovanja onda će sredstva biti prebačena za one gde je veća zainteresovanost.

Na osnovu podataka na nivou filijale je 8600 lica na evidenciji, a najviše nezaposlenih je u Užicu 3200 lica. Prema starosnoj strukturi lica mlađa od  30 godina zastupljena su sa 20 procenata, a  starija od 50 godina sa 35 odsto.

-Ako posmatramo obrazovnu strukturu lica polukvalifikovana i nekvalifikovana  čine 25 odsto, sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme je oko 58 odsto dok je učešće visokoobrazovanih oko 9 odsto-odgovorila je direktorka Milošević.

Deficitarna su sva zanimanja ugostiteljske struke i to kuvari, konobari, šankeri, roštiljdžije, svi profili građevinske struke od keramičari, vodoinstalateri, električari, zidari, tesari, varioci… Od visokoobrazovanih nedostaju mašinski, elektro inženjeri,inženjeri arhitekture, profesori nemačkog, matematike, informatike, diplomirani farmaceuti kao i farmaceutski tehničari. To su zanimanja koja su po rečima direktorke izrazito deficitarna ne samo na nivou filijale već i na nivou Srbije.

Suficitarna zanimanja su maturanti gimnazije, ekonomski tehničari, ekonomisti, menadžeri, profesori razredne nastave i kadrovi za prehrambenu industriju.