Pocetna Društvo Revolucionarne zasluge Užičke ženske podružine

Revolucionarne zasluge Užičke ženske podružine

851
0
Podelite

“Ženski centar“ Užice dugi niz godina kroz različite aktivnosti obeležava 8. mart, a ovog puta, sve je u znaku prikupljanja potpisa da se postavi spomen ploča, dodeli naziv ulice ili trga u Užicu ženama iz Užičke ženske podružine koje su svojim nesebičnim radom uspele da 1900. godine sazidaju školu i organizuju nastavu za žensku decu u Užicu, kao i da u toku ratova svojim humanitarnim radom pomažu ugroženo stanovništvo, ranjenike i ratne invalide.

-Smatramo da su te žene uradile veoma značajnu stvar za žensku decu. To je bilo patrijarhalno vreme i o tome koliko je bilo teško, govori njihova rečenica: Škola je eksperimentalnog karaktera da bi se videlo da li ženska deca mogu da uče. Na taj način su htele da svoje strahove i prevelika očekivanja stave u neku meru. One su sakupile novac sa celog Zlatiborskog okruga i iz Srbije, sagradile su školu i organizovale nastavu. Zarad nove gradnje, zgrada ove škole je porušena osamdesetih godina prošlog veka – izjavila je ovom prilikom Radmila Gujaničić, koordinatorka „Ženskog centra“ Užice i nastavila:

-Pokušavamo da sačuvamo tu žensku istoriju i da taj teški rad koji su žene Užičke ženske podružine uložile ima barem jedno dostojno obeležje u gradu kako bi naredne generacije shvatile da su neke žene pre nas mnogo toga uradile da bismo imali danas i određeni nivo prava i obrazovanja. A znamo koliko je obrazovanje za žene u to vreme bilo revolucionarno, kao što je veoma značajno i danas – istakla je Radmila Gujaničić.

Po njenim rečima, „Ženski centar“ je više puta pokušavao da ukaže predstavnicima vlasti u Užicu da rad Užičke ženske podružine mora biti vidno i dostojno obeležen u gradu. Međutim, do sada nije bilo uspeha. Radmila Gujaničić ističe da će „Ženski centar“ tokom godine sprovoditi još akcija kojima će pokušati da motiviše institucije da daju podršku ovoj inicijativi.