Pocetna Društvo Gradski štab: Nema mesta panici, ali ima oprezu 

Gradski štab: Nema mesta panici, ali ima oprezu 

1665
0
Podelite

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Vlatka Stevanović izjavila je da na području grada Užica i Zlatiborskog okruga nema zaraženih od korona virusa. Na Infektivnoj klinici Opšte bolnice nema ni sumnjivih ni obolelih od korona virusa, potvrdila je zamenica direktora Nataša Gaković.

-U toku je pojačan povratak vozača kamiona na granici i molimo da pogledaju naše brojeve na sajtu Zavoda koji su za gradjane, danas imamo dva, a od sutra će ih biti četiri. Svi koji stižu iz inostranstva moraju ići u samoizloaciju od četrnaest ili dvadeset osam dana koja se odnosi na Italiju, Švajcarsku, Iran, Rumuniju,  Španiju, Nemačku, Francusku, Austriju, Sloveniju i Grčku – rekla je Stevanović.

Ona nije mogla da kaže novinarima koliki se broj Užičana nalazi u samoizolaciji osim da je veliki, ali da nema zaraženih od korona virusa i da su testirana četiri građanina iz našeg kraja koji su bili negativni na Covid-19.

Dr Stevanović je skrenula pažnju da se moramo racionalno ponašati i pridržavati propisanih mera, i posebno apelovala na stariju populaciju da ostankom kod kuće štiti svoje zdravlje.  Takođe, stariji pacijenti zamoljeni su da bez preke potrebe ne idu u Dom zdravlja i da za lekove telefonski pozovu svog izabranog lekara.

Zamenica direktora Zdravstvenog centra Užice Nataša Gagović   rekla je da su organizovane trijažne ambulante na području celog Okruga a svi sumnjivi pacijenti se transportuju do Infektivnog odeljenja, odnosno zgrade koja je namenjena pacijentima za koje se sumnja na korona virus.

-Zdravstveni centar je apsolutno osposobljen i spreman što se tiče kapaciteta, opreme, maski dezinfekcionih sredstava – rekla je Gaković koja je dodala da je toku adekvatno zbrinjavanje i zaštita medicinskog osoblja.

Na pres konferenciji u pauzi zasedanja Štaba za vanredne situacije rečeno je da će u Užicu danas biti objavljen set mera o tome kako će grad Užice funkcionisati u vanrednoj situaciji izazvanoj pojavom korona virusa.

U sklopu vanrednih mera gradonačelnik Užica Tihomir Petković najavio je ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, letnji režim gradskog prevoza, zabranu rada bazena i sportske hale i druge propisane mere koje se odnose na poštovanje mere zabrane okupljanja više od 50 ljudi. Preporuka za zaposlene jeste da se radi od kuće.

Petković je najavio da će od sutra najstarijim Užičanima preko Crvenog krsta i Centra za socijalni rad i gradskih službi biti pružana pomoć pri nabavci hrane i lekova.

Načelnik komunalne policije Zopran Militarov rekao je da su već preduzete higijenske mere kada je u pitanju rad državnih organa i ustanova.

-Nema mesta panici pogotovo što na našem području nema evidentiranih slučajeva zaraze, ali ima mesta oprezu – naveo je Militarov koji je dodao da će građani preko telefona koji će biti objavljeni moći da dobiju sve potrebne informacije kako bi im pomogli u rešavanju svih, uključujući komunalne probleme, a kako bi se izbegla mogućnost eventualnog prenošenja virusa i kontakata.

Rečeno je da će javne službe grada Užica funkcionisati u optimalnom obimu i da će danas posle završetka Štaba za vanredne situacije biti objavljene mere koje se tiču odivijanja života u Užicu.