Pocetna Društvo GRADSKA UPRAVA ZA INFRASTRUKTURU I RAZVOJ: Aktivnosti u skladu sa planom

GRADSKA UPRAVA ZA INFRASTRUKTURU I RAZVOJ: Aktivnosti u skladu sa planom

790
0
Podelite
Radovi u Ulici Ive Andrića u Turici

Kada je proglašeno vanredno stanje u Srbiji 15. marta zbog pandemije virusa korona, na području grada Užica, iako građevinska sezona zvanično nije bila još počela, gradilišta na pojedinim lokacijama, bila su oživela jer su vremenske prilike bile naklonjene. U novonastaloj situaciji, mnogi su nastavili da rade u skladu sa merama i preporukama Vlade Srbije koje su se odnosile na zaštitu radnika, ali i u skladu sa vremenskim uslovima.

Po rečima Miloja Marića, načelnika Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj, vanredno stanje nije previše uticalo na realizaciju planiranih aktivnosti ove uprave. Usporavanja na pojedinim gradilištima ima, zato što se izvođači radova suočavaju sa nedostatkom kvalifikovanih radnika jer vrsni majstori mahom imaju preko 65 godina i sada ne mogu da rade. Zato će radovi na pojedinim lokacijama u gradu sačekati ukidanje  vanrednog stanja da bi bili i nastavljeni, kao što je rekonstrukcija Vlajkovog trga, dok se na primer, na završetaku EURO PRO projekta NEOLIFE u Staparskoj banji sprovode one aktivnosti koje nisu vezane za retke zanate.

Radovi na Regionalnom startap centru u bivšoj kasarni u Krčagovu ulaze u završnu fazu dok je rekonstrukcija objekta u blizini, namenjenog visokom obrazovanju skoro potpuno završena. Na ovim objektima radovi nisu prekidani.

-Smatramo da će i radovi na startap centru početkom maja biti gotovi. Uporedo se rade prilazi i parkinzi za oba ova objekta u Krčagovu i narednih dana se očekuje da ih JKP „Niskogradnja“ koja radi sve vreme punom parom, i asfaltira. Inače, „Niskogradnja“   asfaltira deo Zlatiborske ulice i krpi rupe, a sledi asfaltiranje Ulice Lazara Mutapa, kao i dela Karađorđeve gde je u toku postavljanje ivičnjaka. „Niskogradnja“ asfaltira i pojedine putne pravce u seoskim mesnim zajednicama- navodi Marić. Po njegovim rečima, uveliko se izvode radovi i na izgradnji vodovoda u Drežniku koji bi trebalo uskoro da bude završen, a nastavljeni su i radovi na vodovodu u Potpeću koji su započeti prošle godine i nisu završeni do zime. U toku su radovi i na putnoj infrastrukturi u pojedinim seoskim mesnim zajednicama.

Izgradnja drugog objekta na pijaci

-Uskoro, naredne sedmice, očekujemo i početne radove na izgradnji kolektora u Turici. Za oko sedam dana biće privedena kraju izgradnja kišne kanalizacije u Ulici Ive Andrića u Turici u kojoj se obalja zamena vodovodnih azbestnih cevi, dok je u Ulici Dušana Popovića kompletno zamenjena vodovodna linija. Posle završetka ovih poslova, radićemo premer i predračun za asfaltiranje – ističe Marić i napominje da se uskoro očekuje i završetak rekonstrukcije platoa ispred Narodnog muzeja, radovi na energetskoj efikasnosti na zgradi Narodnog pozorišta su pri kraju, a „pametna škola“ u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II završena je i u toku su aktivnosti za dobijanje dozvole.

Radovi na izgradnji objekta druge zgrade na pijacu su u toku kao i na sportskoj hali u Sevojnu. U ovoj Gradskoj opštini radi se i na javnoj rasveti a završeno je parterno uređenje oko više porodičnih stambenih objekata namenjenih izbeglim licima, „Talas 4“ i „Talas 5“. Sredstva za izgradnju ovih objekata obezbedio je Komesarijat za izbeglice u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Srbiji. Obaveza Grada Užica i jeste bila da uredi parter i obezbedi priključke za vodu, kanalizaciju i elektro mrežu.

U Sevojnu je u toku i postavljanje horizontalne saobraćajne signalizacije, a ti radovi su počeli i na području grada Užica.

Po rečima Marića, radilo se dosta i na postavljanju led rasvete u samom gradu tako da se uskoro očekuje i završetak ovog posla za koji je i ove, kao i prošle godine, iz gradskog budžeta izdvojeno 40 miliona dinara.

-Naša Uprava sprovodi sve svoje aktivnosti u skladu sa planiranom dinamikom. Između ostalog, od 16. marta pa do danas (sreda 22. april) raspisali smo i devet javnih nabavki u oblasti putne infrastrukture i vodosnabdevanja u seoskim mesnim zajednicama, kao i javnu nabavku za popravke i sanacije sportskih terena. Za mnoge su odabrani i izvođači. Moram istaći i to da su sva naša javna preduzeća tokom vanrednog stanja potpuno angažovana uz poštovanje svih  propisanih mera – navodi Marić.

Foto 3- Izgradnja drugog objekta na pijacu