Pocetna Društvo Srpska malina bez kontrole na norovirus

Srpska malina bez kontrole na norovirus

1197
0
Podelite

Srpske maline pri izvozu u EU neće više biti dodatno kontrolisane na norovirus, što će omogućiti lakši plasman naše robe i veće prihode za proizvođače tog voća, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Evropska komisija je donela odluku da povuče meru dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina poreklom iz Republike Srbije,“ objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Mera dodatne desetoprocentne kontrole, odnosno kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su prethodnih godina intenzivno radili na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet proizvoda što uključuje zakonodavni okvir, akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus, edukaciju inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline pa je ovakva odluka EU bila očekivana.

Odluka Evropske komisije da srpske maline pri izvozu u EU više neće biti dodatno kontrolisane na noro virus dobra je vest koja će doprineti tome da se proširi tržište prema drugim zemljama, mada notrovirus nikada nije bio zabeležen u Srbiji.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da su godinama unazad od ministara poljoprivrede i institucija tražili ukidanje ovih kontrola.

“Mislim da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to razumeo još pre tri godine kada smo tražili i bili konkretni po pitanju toga. Uspeli smo da dokažemo da nema potrebe da se vrši kontrola u Srbiji koja je među liderima kada je u pitanju malina, da se kod nas maksimalno vodi higijena i da druge zemlje treba kontrolisati”, rekao je Radović.

On očekuje da će cena maline biti dobra, i to ne samo ove godine.