Pocetna Društvo Otvorena letnja turistička sezona

Otvorena letnja turistička sezona

1130
0
Podelite

Kroz klisuru reke Đetinje, vožnjom kajaka stazom dugom 2 km, od Velike brane do mesta Sunčani vir, otvorena je letnja turistička sezona na reci Đetinji i u gradu Užicu. Kanjonom Đetinje, svakoga dana, od 11 do 20 časova posetiocima će biti omogućena vožnja najsavremenijim kajacima. Obezbeđeno je ukuno osam kajaka dvoseda, čije iznajmljivanje će koštati 500 dinara po jednoj vožnji. Pored ove avanture, turisti i zaintresovani sugrađani imaće priliku da koriste zip-line, pešačenje i planinarenje, da posete Staparsku banju, kao i mnoge druge aktivnosti, koje su najavljene za ovu turističku sezonu.

Državni sekretar ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević, izjavio je da je ovo idelana prilika da se podsetimo kako se sa jedne strane Đetinje nalazi hidrocentrala, koja je prva u Evropi, a druga u svetu, počela da radi po principima Tesline polifazne struje, dok se sa druge strane nalazi stari grad iz 14. veka, kao i ostale kulturno-istorijske znamenitosti, te da bi velika šteta bila ne iskoristiti ove potencijale i ne staviti ih u funkciju turizma.

„Namera je što više obogatiti ove sadržaje, kako bi turisti koji dolaze ovde ili na neke od destinacija u okruženju, mogli provesti jedan ili dva dana obilazeći fantastične predele i uživajući u različitim sadržajima. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prethodnom periodu izdvajalo je značajna sredstva za turizam u ovom kraju, između ostalog, prošle godine izdvojena su sredstva za funcionisanje popularnog zip-linea, kao i pontona i kajaka. Od 2015. godine, ukupno je izdvojeno oko 90 miliona dinara za projekte na teritoriji grada Užica, a takođe, oko 40 miliona dinara, za turističke organizacije regije Zapadne Srbije“ ističe Knežević.

Direktor Turističke organizacije Regije Zapadna Srbija, Miroslav Rađen, dodao je da je u planu i izgradnja neolitskog naselja, na mestu gde su pronađeni ostaci života iz neolita, gde će posetioci uz pomoć turističkog vodiča moći da se upoznaju sa načinom života iz tog perioda, a čije otvaranje je najavljeno za septembar ove godine.