Pocetna Bajina Bašta Jubilej NP Tara

Jubilej NP Tara

874
0
Podelite

Jubilej Nacionalnog parka Tara, 39 godina od proglašenja planine Tare za nacionalni park, obeležavaju dve izložbene postavke.

U galeriji Ustanove „Kultura” biće izloženi radovi 21 autora nastali na Mitrovcu tokom likovne kolonije „Tara” u februaru 2019. i 2020. godine. Izložba će biti otvorena od 13. do 20. jula.

U Centru za posetioce Nacionalnog parka Tara u Bajinoj Bašti biće postavljena izložba “Biološka raznovrsnost sliva Drine”. Izložba je nastala u sklopu relizacije projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“.

S obzirom na trenutnu situaciju sa epidemijom korona virusa neće biti zvaničnog otvaranja izložbi, ali će svi zainteresovani moći da ih vide uz poštovanje propisanih mera zaštite, saopšteno je iz NP Tara.

Najveći deo planine Tare je zakonom proglašen za nacionalni park 13. jula, 1981. godine. Osnovni razlozi za stavljanje pod zaštitu države bili su: očuvani šumski kompleksi, prirodna populacija Pančićeve omorike, velika biološka raznovrsnost, geodiverzitet i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.