Pocetna Društvo Subvencije za 26 povrtara

Subvencije za 26 povrtara

930
0
Podelite

Predstavnici Grada Užica i Fondacije „Ana i Vlade Divac“ potpisali su ugovore o subvencijama za podsticaj poljoprivredi u okviru projekta „Divac poljoprivredni fondovi“ sa 26 poljoprivrednih proizvođača do 45 godina starosti koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo sa područja grada Užica u oblasti plateničke proizvodnje. Više od polovine korisnika subvencija su žene, vlasnice poljoprivrednog gazdinstva. Ukupna vrednost projekta je 4.212.000, a vrednost donacije oko 3,6 miliona dinara. Grad Užice donira tri miliona, a Fondacija „Ana i Vlade Divac“, nosilac projekta, oko 640.000 dinara neto, dok je učešće poljoprivrednih domaćinstava po oko 20.000 dinara.

Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća zadužen za privredu i poljoprivredu, rekao je ovom prilikom da su subvencije namenjene nabavci plastenika za profesinalnu biljnu proizvodnju, pre svega, za uzgoj povrća, čija je vrednost 168.000 dinara.

-Ovo je izvanredan podsticaj za poljoprivredne proizvođače početnike, ali i za one koji se već bave ovom proizvodnjom. Inače, Grad Užice je ove godine izdvojio 30 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, a koristilo ih je 470 proizvođača, najviše za nabavku poljoprivredne mehanizacije i za dalji razvoj ovčarstva i govedarstva – naveo je Kuzmanović.

Ana Kosel, direktor Fondacije „Ana i Vlade Divac“ podsetila je da saradnja ove Fondacije sa Gradom Užice na različitim projektima traje više od šest godina.

-Kod nas u Fondaciji, poljoprivreda je prioritetna grana zato i volimo da radimo u ovoj oblasti, a Grad Užice je naš strateški partner od početka. Uvek radimo zajednički i ulažemo u prioritete u poljoprivredi. Ove godine to je plastenička proizvodnja. Danas potpisujemo ugovore i već od sutra počinje montiranje plastenika. Smatrali smo da je sve ovo trebalo sprovesti malo ranije, ali znamo koje smo izazove imali ove godine pa od marta nismo bili u mogućnosti da realizujemo ove mere. Ipak, bitno je da to sada počinje kada kreću i novi zasadi – rekla je Ana Košel i izrazila uverenje da će saradnja sa gradom biti nastavljena i naredne godine.

Danijela Stanković iz Stapara, vlasnica poljoprivrednog domaćinstva, jedna je od korisnika subvencije koja će joj pomoći da poveća već postojeću proizvodnju povrća kojom se bavi nekoliko godina unazad.

-Ovo mi mnogo znači, jer živim sa malom kćerkom, a nemam posao. Baš je dobro došlo i mislim da neću imati problema za plasman – kaže Danijela.

Marija Paunović nije vlasnica, ali je najmlađi član poljoprivrednog gazdinstva iz Potočanja koje se godinama bavi povrtarstvom i stočarstvom i od toga živi.

-Plastenik će nam mnogo značiti, jer ćemo moći da gajimo povrće i u zimskim uslovima – navodi Marija.