Pocetna Društvo PONOSNI NA NJIH: Uzvišen i častan poziv

PONOSNI NA NJIH: Uzvišen i častan poziv

1365
0
Podelite

Užičanin Ognjen Zlatić, proglašen je za najboljeg studenta 141. klase Vojne akademije. Studije je završio sa prosečnom ocenom 9,72. Njemu je kao najboljem studentu, na svečanoj promociji novih oficira Vojske Srbije, pištolj uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Šta te opredelilo da upišeš Vojnu akademiju?

Vojnu akademiju sam upisao nakon Vojne gimnazije, tako da sam se za ovaj put odlučio još sa 14 godina. Razlozi za to su mogućnosti napredovanja i usavršavanja koje pruža ovo zanimanje, uzbudljivost posla i ljubav prema otadžbini.

Šta tebi znači ovakav uspeh i priznanje koje si dobio za svoj dosadašnji rad?

Ovakvo priznanje za uspeh je još veći podsticaj da nastavim ovako jer pokazuje da će se ipak računati svaki uložen trud a i znak za druge da i oni rade isto to.

Koliko je teško stići do prvog, među podjednako dobrima?

Ne gledam na uložen napor tako što ga poredim sa drugima i njihovim naporima. Svako treba da se trudi za sebe koliko može, a rezultat dođe sam.

Koliko je potrebno odricanja da bi se stiglo do uspeha, odnosno, čega si sve morao da se odrekneš?

Svi mi smo se odricali nečega da bismo postigli ovo što smo postigli. Najviše smo se odricali tog mladalačkog života i provoda jer je naša svakodnevica pod velikim uticajem aktivnosti i obaveza koje imamo na Vojnoj akademiji.

Počinješ da radiš u Požegi. Šta je to što će biti tvoja misija u budućem profesionalnom radu?

Za početak da steknem iskustvo u radu sa ljudima i u trupi a dalji put će se vremenom sam definisati. Rad sa ljudima je ipak najbitniji jer šta god radio u budućnosti trebaće mi sposobnosti saradnje sa drugima.

Pored uspeha u učenju, nizao si uspehe i u sportu. Jedno od takmičenja bilo je i u Moskvi. Tamo si na Drugom bilateralnom kadetskom mitingu, osvojio dve medalje.

Da, na akademiji postoji veliki broj vannastavnih sekcija i kurseva kojima se možemo baviti. Najbolji od njih mogu biti zapaženi i učestvovati na raznim takmičenjima ili seminarima. Ja sam imao tu sreću da 2 puta učestvujem na bilateralnom atletskom mitingu sa kadetima ruske federacije. To je veliko iskustvo prvenstveno zbog upoznavanja drugih vojski i njihovih organizacija a i zbog uspeha koji smo uspeli da ostvarimo.

Poruka mladima, koji žele da upišu Vojnu akademiju?

Poruka je da to urade isključivo iz nematerijalnih ubeđenja, ukoliko vole taj poziv. Ukoliko su im glavni razlozi materijalni status i besplatno školovanje, a ne ljubav prema tom pozivu, veliku su šanse da će biti nezadovoljni i neispunjeni na poslu. Važno je shvate da materijalni status nije ono što je najvažnije i presudno prilikom odabira posla.

SPORTSKI USPESI

Ognjen je kao, član atletske ekipe Vojne akademije na Drugom bilateralnom kadetskom mitingu u Moskvi, osvojio je dve medalje.
U Srbiju se vratio sa zlatnom medaljom u trci na 200 metara i bronzanom u trci na 60 metara.

OBRAĆANJE U IME KOLEGA

Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić, obraćajući se u ime svojih kolega, izrazio je zahvalnost zbog prilike, ali i privilegije, da obrazovanje stiču u instituciji kao što je Vojna akademija i Medicinski fakultet VMA.

– Oficirski poziv je uzvišen i častan i za njega treba da se opredele svi čije su misli i srca ispunjeni ljubavlju prema otadžbini. Kao i u svemu u životu, najbolje stvari se obično uoče na kraju, kad posle svih napornih godina, ispita, terena i postrojavanja, svane jutro kad oblačimo svečane uniforme, vezujemo kravate i sa oficirskom rozetom na ramenima stajemo pred ogledalo u čijem odrazu vidimo novu, zrelu i ostvarenu osobu, koja je pred sobom imala jasan cilj, koja je prevazišla sve prepreke i danas ponosno stoji ovde sa svojim kolegama i prijateljima iz generacije – rekao je potporučnik Zlatić i pojasnio da kad kaže prijateljima, misli prijateljima za ceo život „jer smo sve izazove prošli zajedno, boreći se jedni za druge, ne dozvoljavajući da bilo ko zaostane ili odustane od gaženja hrabrim koracima ka cilju“.

Iz perioda provedenog na školovanju nosimo samo najlepše životne uspomene, potrebna znanja i iskustva i neprocenjivo bogatstvo koje se ne može kupiti, a to je znanje i svest da smo postali bolji ljudi. Zahvalnost za to dugujemo svim profesorima i starešinama. Trag koji su ostavili na naš moralni i obrazovni napredak večan je i trajan – istakao je potporučnik Zlatić, posebnu zahvalnost uputivši porodicama i prijateljima, dodajući da je završetak školovanja za sve njih istovremeno i novi početak, da „idu hrabro u nove pobede“.

PROJEKAT „VESTI“ “PONOSNI NA NJIH” SUFINANSIRA GRAD UŽICE

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA