Pocetna Ekonomija Iz kriza smo uvek izlazili kao pobednici

Iz kriza smo uvek izlazili kao pobednici

483
0
Podelite

Dan Društva „Impol Seval Valjaonica aluminijuma“, 27. oktobar, jubilarnih 45 godina od početka rada i 18 godina od privatizacije, obeležen je drugačije, bez okupljanja penzionera i gostiju i uz primenu svih mera zaštite, shodno novonastaloj situaciji koju je uzrokovala pandemija virusa korona. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije prvi put na konferenciji za novinare nisu prisustvovali predstavnici „Impola“ iz Slovenske Bistrice, većinskog vlasnika sevojničke fabrike .

-Korona je učinila svoje, ali tradiciju obeležavanja Dana preduzeća nećemo napustiti i dogodine ćemo ponovo napuniti salu Radničkog doma i slaviti – rekao je Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“. Ocenjujući poslovanje od januara do septembra ove godine, između ostalog je naveo:

-Ovo je prilično teška poslovna godina za „Impo Seval“. Kao i većinu kompanija u zemlji i u svetu korona kriza je pogodila i nas. Suočili smo se sa padom narudžbi, pogotovo u trećem kvartalu. Kada je epidemija počela mi smo i predvideli da će treći kvartal biti najlošiji i tako i jeste. Najmanje smo prodali u avgustu i septembru, već oktobar pokazuje znake oporavka, ali pad narudžbi za prvih devet meseci je 15 odsto. U novembru imamo uslove za punu proizvodnju. Kad posmatramo druge kompanije u svetu u oblasti proizvodnje aluminijuma, pad se kreće i do 25 odsto, tako da i nismo tako loši. Navikli smo da radimo u mnogim kriznim vremenima i uvek smo iz tih kriza izlazili kao pobednici. Sada imamo bolje preduslove da pobedimo i da prođemo bez velikih udara zato što smo godinama unazad imali pozitivno poslovanje, likvidnost, ugled, imamo dosta toga što garantuje da se može ovaj period lošijeg poslovanja preživeti ukoliko epidemiološka kriza ne potraje predugo. Ako potraje, onda se i mi kao i svi drugi moramo prilagođavati i smisliti drugi način kako da funkcionišemo i živimo sa koronom.

Tešić je naveo da je u „IMpol Sevalu“ za prvih devet meseci u hladno valjanom programu ostvarena proizvodnja od 30.032 tone što je za 14,4 odsto manje od planirane, a za 18 procenata manje od ostvarene proizvodnje u istom periodu prošle godine. Istovremeno, za dalju preradu u „Imoplu“ u Slovenskoj Bistrici proizvedeno je 3.399 tona. U bojenom programu, nivo ostvarene proizvodnje je 7.832 tone što je za 4,6 posto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvarena vrednost izvoza u periodu januar- septembar je oko 75,8 miliona evra.

Strategijom razvoja za period 2017-2025. u „Imol Sevalu“ planirana su nova ulaganja i investicije u vrednosti od oko 60 miliona evra koja se realizuju u fazama. U oktobru je završen prvi deo investicionog ciklusa ukupne vrednosti od oko 30 miliona evra u okviru kojeg je u modernizaciju i rekonstrukciju valjačkog stana V2 uloženo oko 22 miliona evra, u peć za zagrevanje blokova oko 5,3 i u frez mašinu, testeru kao i u modernizaciju peći za topljenje oko 2,7 miliona evra. U toku je testiranje i optimizacija ovih investicionih ulaganja, a uz nastojanje da se što pre uđe u normalan režim rada ove opreme što će omogućiti proizvodnju traka izuzetnog kvaliteta do 11 tona težine kao i proizvodnju zahtevnijih proizvoda pre svega na liniji za bojenje. Plan je da tople probe na valjačkom stanu traju oko mesec dana.

-Iako nismo završili Strategiju razvoja 2017-2025., ovih dana radimo na izradi nove Strategije razvoja za period 2021-2026. godine u kojoj predviđamo oko 40 miliona novih ulaganja od kojih su najvažnija u hladno valjački stan, livničke kapacitete i ađustažne mašine – istakao je Tešić.

U „Impol Sevalu“ radi 639 radnika. Prosečno isplaćena neto zarada u periodu januar-septembar u preduzeću je nepunih 77 hiljada dinara, bez zarada menadžmenta. Povodom Dana Društva isplaćene su jubilarne nagrade. Po rečima Tešića, u proteklom periodu, od početka epidemije, plate nisu smanjivane, nije bilo otpuštanja zaposlenih, radnici nisu bili na plaćenim odsustvima. Međutim, bilo je dosta bolovanja, ali su se poslovi obavljali preraspodelom.

– Snalazili smo se. U principu, u fabrici tokom proteklih meseci nije bilo kritično stanje. Od prvog dana proglašenja epidemije preduzeli smo sve mere zaštite zdravlja zaposlenih kako bismo sprečili da bolest uđe u preduzeće. U tome smo i uspeli. Oni koji su oboleli zarazili su se van fabrike – rekao je Tešić i naveo da je zbog korona virusa najviše odsustvovalo radnika iz fabrike u jednoj sedmici u julu, oko 50.

-Želimo da sačuvamo zaposlene, jer smatramo da ovo neće dugo trajati. Ne planiramo otpuštanje niti slanje radnika na plaćena odsustva sve dok ne budemo „priterani uz zid“, ali se nadam da do toga neće doći. Počeli smo i sa obukama mladih, prijavili smo se za program „Moja prva plata“ i iskazali smo potrebu za 13 novih radnika, sprovode se polaganja pripravničkog staža- rekao je Tešić.

Ostavite odgovor