Pocetna Kultura „IN WIRES“: Užički dani roka i bluza

„IN WIRES“: Užički dani roka i bluza

1369
0
Podelite

U iščekivanju jubilarnog, 20. rođendana Festival „In wires“ i ove godine je, iako u drugačijim okolnostima i uz poštovanje protivpandemijskih mera, okupio ljubitelje bluza i roka

Proteklog vikenda, u organizaciji užičkog Udruženja ljubitelja bluza i roka „Vox Expirience“, pod pokroviteljstvom Grada Užica i Gradskog kulturnog centra, održan je 19. Bluz i rok festival „In wires“.

Festival je organizovan u skladu sa preporučenim merama za borbu protiv korona virusa, a trajao je uobičajena tri dana. Ovogodišnji „In wires“ otvoren je izložbom užičkog likovnog umetnika, Igora Jašića, čiji radovi inspirisani ponajviše pop artom ovih dana daju posebnu atmosferu holu Gradskog kulturnog centra, koji je i ove godine bio domaćin događaja. Osim likovnoj, prvo veče Festivala bilo je okrenuto i filmskoj umetnosti i književnosti, jer je ono bilo dobra prilika da svoju novu knjigu „Infinitum RNR Stories“ predstavi dugogodišnji rok novinar i književnik, Živko Ivković. Kroz preko 60 priča, recenzija, kritika i komentara, Ivković se još jednom osvrnuo na muziku koju voli i one koji je stvaraju.

Kraj prve večeri Festivala imao je posebnu simboliku, jer se bavio drugim, velikim festivalom – „Isle of Wight 1970.“, koji bi u godini kada „In wires“ slavi devetnaesti, proslavio pedeseti rođendan, da ga pandemija virusa nije sprečila u tome. Tim povodom, uz poruku o dugovečnosti dobre muzike i iščekivanju jubilarne dve decenije od osnivanja užičkog festivala, posetioci su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o Isle of Wight festivalu, koji je ostao zapamćen po tome da je pre pet decenija okupio najmanje 600- 700.000 posetilaca.

Drugi i treći dan festivala obeležili su nastupi šest bendova. Osim Užičana Moondance i The Spims, na festivalsku binu ove godine izašli su i beogradski Blues Ton Band i Loup Garou, kao i novosadski Nenad Patković & Gileta Slim i Maja Brukner and Company.


Organizatori iz Udruženja „Vox Expirience“ ističu da je i ovogodišnji „In wires“ ispunio njihova očekivanja i već najavljuju dobar provod za narednu godinu kada užički festival roka i bluza obeležava dve decenije od osnivanja.