Pocetna Društvo Dobro za njih i društvo

Dobro za njih i društvo

1085
0
Podelite

Predstavnice neformalne grupe Zajedno za aktivne mlade Dunja Mitić i Jana Vulović informisale su učenike srednjih stručnih škola u Užicu i Čajetini o značaju i dobrobitima volontiranja na osnovu svojih iskustava. Organizovana su predavanja u Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“ u Užicu i Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini, onlajn prezentacije u Tehničkoj školi i poslate prezentacije Umetničkoj i Medicinskoj školi u Užicu koje će ih prikazati na svojim sajtovima. Sve aktivnosti su realizovane u skladu sa propisanim zaštitnim merama zbog epidemije koronavirusa.

Cilj akcije je da podstaknu učenike da se uključe u volonterske kampove i akcije kako bi dali svoj doprinos ličniom, profesionalnom i društvenom razvoju. Posle radionica učenici znaju gde i kako da se prijave ukoliko žele da volontiraju kao i kome da sami predlože svoje ideje i sprovedu ih u delo. Akcija je namenjena srednjoškolcima koji će već od sledeće godine moći da se prijave na kamp.

Jelena Pušica iz Prijepolja, učenica Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ u Užicu kaže da nije imala puno informicija o volontiranju tako da joj je ovo zanimljivo, ali ujedno i mogućnost da nauči nešto novo.

-Volela bih da volontiram u Užicu ako za to postoji potreba i na osnovu predloga odlučila bih se za neki od njih. Primera radi u okviru uređenja ili nešto slično vezano za mlade – rekla je Jelena.

Janja Čolović, učenica iz Užica kaže -da joj je volontiranje interesantno jer tako mogu da pomognu ljudima. Posle ovoga što smo saznale o volontiranju možemo i mi da se uključimo i pomognemo u bilo kojoj oblasti-.

Dijana Ćirović, učenica iz Čajetine dodaje da bi mogla da volontira vezano za umetnost.

-Možda i u drugim oblastima jer volonterski može biti zanimljiv zbog novih iskustava i prijatelja. Odavno nisam čula da ima neko ko volontira i drago mi je što pomažu ljudima u drugim gradovima i zemljama-istakla je Dijana.

Dunja Mitić, iz Leskovca završava master studija Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu i navodi da volonterski rad predstavljaju na osnovu konkursa „Šta nam teško“ koji je namenjen mladim ljudima od 18-30.godina koji žele nešto da promene i doprinesu svojoj zajednici.

-Kada smo bile na Đerdapu odlučile smo da Jana i ja možemo da prenesemo svoja iskustva jer smo učestvovale na osam volonterskih kompova od kojih su pet bili međunarodni i tri volonterske akcije. Kroz projekat pod nazivom Iz ugla volontera predstavljamo iskustva ali i kako učenici mogu da se prijave-navela je Dunja.

Ona dodaje da su učenici sa kojima su razgovarale pokazali interesovanje i svojim pitanjima tražili objašnjenja kako mogu da volontiraju. Isticali su da im je to zanimljiva tema, a u suštini time će se baviti ako žele.

Jana Vulović, iz Užica završila je master studije na Fakultetu zaspecijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Sa volontiranjem je počela 2018.godine i na međunarodnim kampovima je upoznala i druge kulture.

-Navešću primer volontiranja na Vezuvu u Italiji na džez koncertu gde smo dočekivali publiku i učesnike i naučili kako sve to funcioniše, a stekli smo i nova iskustva.

Naučili smo i kako tamo ljudi funcionišu, sa kojim se problemima suočavaju i kako ih rešavaju -istakla je Jana.

Ona dodaje da bi želela da podstakne mlade ljude kako bi se i oni uključili jer je volontiranje dobro za njih, ali i za zajednicu. Kroz volontiranje se uči na drugačiji način nego u organizacijama koje već imaju propisan rad. Važno je da na svoj način mogu da deluju i da ostvare određene ciljeve, a ujedno da budu zadovoljni jer su nešto postigli i učinili dobro i za sebe i za druge.

Pozivaju i ostale srednjoškolce koji nisu mogli ovaj put da učestvuju da posete stranicu mis.org.rs i zaprate instagram profil @zajednozaaktivnemlade.

Realizacija aktivnosti je u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Timom 42, EmPower-pm i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija finansirana je kroz program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta  Srbije.