Pocetna Čajetina Izložba reprezentativnog likovnog opusa

Izložba reprezentativnog likovnog opusa

866
0
Podelite

Biblioteka „ Ljubiša R. Đenić“ ima veoma istaknutu izložbenu aktivnost. Polovinom novembra u Kulturnom centru na Zlatiboru otvorena je izložba slika iz Umetničke zbirke biblioteke. Svi zainteresovani izložbu mogu da posete do kraja novembra od 10 – 17 časova uz primenu svih propisanih zaštitnih mera zbog epidemije koronavirusa. Postavku čine dela Radomira Vergovića, Olje Ivanjicki, Dragića Petrovića Medoša, Obrada Jovanovića, Boža Kovačevića, Dragana Dimića, Dušana Starčevića, Nikole Čuturila…

-Cilj ove izložbe, koja na najplemenitiji način simbolizuje našu misiju očuvanja i afirmacije srpske kulture i umetnosti, je da se ljubiteljima ove vrste stvaralaštva prikaže deo zbirke koju poseduje naša Biblioteka, kao reprezentativni primer kvaliteta i bogatstva likovnog opusa vrsnih stvaralaca -ističe za „Vesti“ Snežana Đenić, direktorka Biblioteke „ Ljubiša R. Đenić“.

Ona navodi da Biblioteka “Ljubiša R. Đenić” je prva ustanova kulture i središte kulturnog života zlatiborskog kraja, sa tradicijom dugom preko 100 godina. Nastala je davne 1904. godine, osnivanjem “Zlatiborske čitaonice” sa sedištem u Čajetini.

Olja Ivanjicki – Grenland

Sada Biblioteka poseduje fond od blizu 50. 000 knjiga i smeštena je u jednu od najstarijih i najlepših zgrada u varoši, koja je podignuta 1910. godine za potrebe Osnovne škole i zbog svojih spomeničkih vrednosti stavljena je pod zaštitu.

Dragan Dimić- Muzej u Sirogojnu

-Naša Biblioteka je karakteristična po tome što u u svom fondu osim knjiga poseduje i Muzejsku zbirku, koju je davne 1951. godine osnovao Ljubiša Đenić. Ovaj mali muzej obavlja delatnost sakupljanja, zaštite, čuvanja, proučavanja i prezentacije predmeta iz bogate kulturno-istorijske baštine zlatiborske regije. Muzejski fond obuhvata blizu 1200 predmeta razvrstanih u istorijsku, etnografsku, umetničku i prirodnjačku zbirku, kao i arhivsku građu sa preko 2000 arhivskih dokumenata iz perioda 19. i 20. veka sa bogatom fototekom. U njegovom sastavu nalazi se i Spomen-zbirka Krste Smiljanića, proslavljenog đenerala iz Prvog svetskog rata, poreklom iz zlatiborskog sela Ljubiša, koji inače spada u red znamenitih Srba 20. veka-objašnjava Đenić.

Dragić Petrović Medoš-Žene

U pitanju je Zbirka koja se stalno obogaćuje novim radovima i koja sada sadrži 93 predmeta (slike, crteži, grafike, skulpture i pomoćni fond), među kojima se po svojoj umetničkoj vrednosti ističu radovi Veljka Stanojevića, Olje Ivanjicki, Milića od Mačve, Radomira Vergovića, Dušana Starčevića, Obrada Jovanovića, Boža Kovačevića, Dragića Petrovića Medoša, Đorđa Stanića i drugih vrsnih umetnika.

Milić od Mačve- Zlatna gora

-Mi smo smatrali da bi ovu vrednu Muzejsku zbirku, trebalo staviti u adekvatan prostor kako bi bila dostupna javnosti, tako da smo pokrenuli inicijativu za osnivanje Muzeja kao samostalne ustanove kulture koja bi bila smeštena na Zlatiboru.

Na naše veliko zadovoljstvo naišli smo na razumevanje i Opština Čajetina, u čije ime osnivačka prava vrši Skupština opštine Čajetina, na sednici održanoj 25. maja 2017. godine, osnovala je ustanovu kulture Muzej „Konak“- naglašava naša sagovornica.

Radomir Vergović- Krajputaš

Cilj ovog zavičajnog Muzeja bio bi zaštita i prezentacija bogate kulturno – istorijske baštine zlatiborske regije kroz kulturu sećanja na znamenite istorijske ličnosti i vekovnu istoriju turizma na Zlatiboru – prve srpske vazdušne banje. Na taj način ovaj Muzej bi bio čuvar javne memorije, kolektivno sećanje preneto na buduće generacije.

Vladimir Mitrović-Zima

-Kako već posedujemo muzejski fond za stalnu postavku, u planu je da se podigne zgrada Muzeja koja bi, takođe bila u duhu zaštite jer bi bila izgrađena kao replika konaka rujanskog starešine, serdara Jovana Mićića. Time bi dobili jednu celinu koja bi bila izvanredan reprezent našeg kulturnog nasleđa -istakla je direktorka Đenić.