Pocetna Društvo O užičkom budžetu za narednu godinu

O užičkom budžetu za narednu godinu

1206
0
Podelite

Gradska skupština Užica raspravlja o predlogu budžeta Grada Užica za narednu godinu koji je u osnovi 3.015.000.000 dinara i 304 miliona dinara sredstava iz drugih izvora. Na predloženi budžet stiglo je 17 amandama uglavnom iz redova opozicije.

Planiran je prihod od 1.833.000.000 od poreza na zarade i 296 miliona od poreza na imovinu za koji je rečeno da nije povećan kao ni iznosi firmarina.

Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković rekao je u obrazloženju budžeta da je pandemija promenila stvarnost i kada su u pitanju ekonomija i lokalni budžeti i da je vreme korone  zahtevalo opravdana ulaganja države i lokalne samouprave u javno zdravlje.

On je rekao da je budžet koncipiran da obezbedjuje redovno funkcionisanje grada i izmirenje obaveza prema korisnicima, značajno ulaganje u javno zdravlje medju kojima i 50 miliona za dokumentaciju za Zdravstveni centra, ulaganja u infrastrukturu i razvoj strateških projekata grada.

– Činjenica je da mi kao grad i pored pandemije nismo imali smanjenje davanja iz bilo koje oblasti iz lokalnog budžeta. Odgovorno smo se ponašali i činjenica je da smo pre nekoliko dana dobili podršku od Vlade Srbije od 80 miliona dinara – rekao je Petković.

On je rekao da je Užice lider u ulaganju u zaštitu životne sredine i naveo da su mere u smanjenju aerozagadjenja dale efekte u broju smanjenih dana i da će u mere energetske efikasnosti iduće godine biti uloženo 45 miliona dinara i da će broj korisnika sa ovogodišnjim biti 1650.

Najviše sredstava 336 miliona planirano je za Predškolsku ustanovu i obrazovanje i gradnju novog vrtića uz učešće grada od 10 miliona dinara. Subvencije u poljoprivredu povećane su sa 30 na 35 miliona dinara, a u planu je gradnja malog bazena na Plaži od 20 miliona dinara. U Stari grad planirano je ulaganje od 43,4 miliona, a Neolitsko naselje u Staparima biće dostupno turistima od iduće godine, 24 miliona u kolektor u Turici i kanalizaciju na Beloj Zemlji.

Vladan Virijević iz opozicione Zdrave Srbije rekao je da predloženi budžet predstavlja “naučnu fantastiku” u kome je održavanje krovova kapitalna investicija dok ozbiljni investititori u proteklih devet godina izostaju,a “ulaže” u treću industrijsku zonu na Beloj Zemlji posle Sevojna i Braneškog polja.

-Prihodi stanovništva padaju i rastu cene životnih namirnica, a vi trećinu budžetskih prihoda dajete za plate u gradskoj upravi i javnim preduzećima – naveo je Virijević i ocenio da užički budžet “nije niti razvojni niti investicioni već šablon koji se prenosi iz godine u godinu”.

On je dodao da se rešenja akutnih problema poput aerozagađenja prolongiraju, jer šta je 1650 domaćinstava korisnika energetske efikasnosti u odnosu na 16.000 domaćinstava sa individualnim
ložištima i upitao da li predstavnici grada šetaju Užicem koji se guši u smogu i zagađenom vazduhu.

Virijević je naveo da se planira zapošljavanje 55 ljudi u gradskoj upravi dok dve hiljade mladih godišnje odlazi iz Užica, jer nema člansku kartu vladajuće stranke. Pitao je koliko su tačno ulaganja u Zdravstveni centar s obzirom da Grad projektna dokumentacija košta 50 milona dinara, zašto se troši 20 miliona na penale i kazne i zašto su plate izvršne vlasti 46 miliona dinara, a izdvajanja za poljoprivredu deset miliona manje.

Na početku sednice usvojen je predlog da se kao poslednja tačka uvrsti i izveštaj o eksploziji u ulici Miloša Obrenovića koja se dogodila 5. decembra.