Pocetna Kultura Autentičnost i inovativnost

Autentičnost i inovativnost

817
0
Podelite

U užičkoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba 32. Užičkog regionalnog likovnog salona koju čini više od dvadeset radova različitih tehnika i poetika, ulja na platnu, crteža, skulptura, video rad, užičkih likovnih stvaralaca.

Prvu nagradu dobila je Slobodanka Milošević iz Požege za rad “Zastave mladosti” kombinovana tehnika, drugu Marija Ranković iz Kosjerića za crtež Horor-vacui, a treću nagradu Nikola Radosavljević za linorez iz ciklusa “Heroji”. Ove godine dodeljene su, što do sada nije bilo uobičajeno, i dve Pohvale salona, Jeleni Petrović Luković za litografiju „Arkadija“ i Aleksandri Kostić za crtež „Bazen“. Izložba je otvorena uz poštovanje svih epidemijskih mera zaštite od širenja koronavirusa, a može se pogledati do kraja januara naredne godine.

Po rečima Katarine Dogandžić Mićunović, istoričara umetnosti, predsednice žirija, ovogodišnji Užički salon je dobar i opravdao je svoje postojanje.

-Ova izložba je, zaista, presek savremene srpske likovne scene, toliko je raznorodna i ima dosta mladih autora, što je lepo. Jedan broj  radova odlikuje se autentičnom koncepcijom i inovativnošću u realizaciji, pojedini autori učinili su iskorak u odnosu na svoje nastupe na prethodnim salonima, a za pojedina izložena dela ne bi se moglo reći mnogo više od toga da su zadovoljila profesionalne kriterijume, u čemu nema ničega lošeg s obzirom da je Užički salon zamišljen kao smotra široke profilacije – izjavila je, između ostalog Katarina Dogandžić Mićunović medijima.

Slobodanka Milošević mlada umetnica iz Požege koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika, u klasi profesora Radovana Jandrića, a stekla zvanje master umetnika na odseku crtanje u klasi profesora Ljubomira Vučinića, prvi put izlaže na Salonu i dobija prvu nagradu. Kaže, jednom je konkurisala, ali nije prošla selekciju.

-Moj rad „Zastave mladosti“ deo je projekta vezanog za tekstilnu fabriku iz socijalističkog vremena, našu požešku „Mladost“. Cilj je bio da se vidi kolektivnost koja je ovu fabriku stvorila, ali sve polako bledi kao i lepa sećanja kod onih koji to vreme pamte. Ja se nisam bila ni rodila – kaže Slobodanka i ističe da je ova godina koja je takoreći prošla uz pandemiju, bila je teška za umetnike, jer nije bilo interakcije sa publikom, kolegama i stručnom javnošću koja im najviše nedostaje.

Marija Ranković iz Kosjerića, bivši učenik Srednje umetničke škole u Užicu, diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo u klasi profesora Gorana Despotovskog, trenutno je na master studijama na istoj Akademiji, na smeru ilustracije. Prvi put izlaže na Užičkom regionalnom likovnom salonu i ističe da je ponosna što je dobitnik druge nagrade koja ju je i  iznenadila. Njen rad je prikaz savremenog društva koje svakodnevno traga za nečim, a ni samo nije svesno za čim to
traga.

-Rad predstavlja svu našu kreativnost, opčinjenost, originalnost, sentimentalnost koju smo upoznali kroz život i zadržali, a koja će kasnije gospodariti skriveno, iza zaključanih prozora – kaže Marija.

Učesnici

Selekciona komisija u sastavu Dušan Starčević, likovni umetnik, Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti i Vladimir Antić, likovni umetnik, za 32. Užički regionalni likovni salon odabrala je radove: Vesne Aćimović Panić, Darka Aćimovića, Filipa Baralića, Kristine Božović, Miloša Gavrilovića, Aleksandre Gordić, Milovana Dagovića Daga, Miljane Drašković, Nataše Žilić, Dejana Klementa, Aleksandre Kostić, Ane Lazić, Slavka Lukovića, Slobodanke  Milošević, Vojislava Nedeljkovića, Jelene Petrović Luković, Aurore Pivljaković, Nikole Radosavljevića, Marije Ranković, Slobodana Stanića Džingija, Sretena Tanaskovića, Biljane Ugren Kovačević i Nikole Čuturila. Selekciona komisija ujedno je bila i žiri za dodelu nagrada Salona.