Pocetna Društvo Oštećena gasna cev na analizi u Beogradu

Oštećena gasna cev na analizi u Beogradu

1179
0
Podelite

Direktor “Užice gasa” Milan Sekulić rekao je da se oštećena gasna cev iz koje je curio gas u ulici Miloša Obenovića nalazi na ekspertizu u Beogradu posle čega će se znati zašto je došlo do curenja gasa i kako je došlo do eksplozije u Krčagovu 5. decembra u kojoj je jedno lice zadobilo teške, a četiri lakše
telesne povrede,a dva stana izgorela. On je istakao da je ceo slučaj u domenu ispitivanja, analiziranja i veštačenja uzroka eksplozije.

– Pronašli smo šahtu koja ni u kakvim crtežima “Vodovoda” nije obeležena niti postojala. U podnožju ove šahte nađeno je mesto gde je došlo do curenja gasa. Cev je bila pukla i puštala gas. Šta je razlog pucanja gasne cevi ne zna se. Deo cevi je oštećen i poslat na ekspertizu u Beogradu i vrlo brzo će se saznati rezultati. Da li je popustio var na cevi sam od sebe, da li je došlo do pucanja cevi nagnječenjem, jer su na njoj bilo betonske ploče koje nisu bile u samom kanalu. Da li je do pucanja cevi došlo prilikom izvođenja radova za novu halu to ne znamo i sve je na ispitivanju – naveo je Sekulić obraćajući se odbornicima na šestoj sednici Gradske skupštine pred kojima je bio izveštaj o ovom događaju.

On je dodao da se ne zna kako je gas iz ove šahte za koju se ne zna da li je fekalna ili kišna došao do zgrada i najavio slanje zahteva da se ovaj podatak “Užice gasu” dostavi.

Sekulić je rekao da je na sastanku u Gradu analizirana šteta i pomoć gradjanima u otklanjaju posledica nesreće u bilo kom pogledu.

– Prihvatili smo da pomognemo, ali u javnosti se pojavila informacija da će “Užice gas” sve platiti što je protumačeno kao prihvatanje krivice. Ne, pomoći ćemo bez obzira ko je kriv kao što smo mnogo puta pomagali i firmama i pojedincima – istakao je Sekulić.

Direktor “Užice gasa” je dodao da je skoro kompletna gasovodna mreža bila otkopana do subote kada je došlo do eksplozije oko 18 časova i ranije mereno prisustvo gasa u zgradi broj 1 iz koje su stizale prijave stanara.

-Sva naša aktivnost je bila usmerena na zgradu iz koje su stizale prijave na prisustvo gasa, a ne iz ostale dve, jer nas niko nije zvao iako sam pročitao u štampi da su nas obaveštavali i pisali pisma – rekao je odbornicima i dodao da je kvar pronadjen oko bilborda za “Interfejs” jedini deo koji nisu kopali gde vodi
put do Kasarne. On je podsetio da je “Užice gas” iz sigurnosnih razloga odmah isključio centralni razvod gasa posle eksplozije i u naredna dva dana uspeo da premošćavanjem mreže obezbedi dotok za kotlarnicu koja napaja Kovid bolnicu, Forenzički centar, Prvi partizan i celokupno Krčagovo.

Zgrada u ulici Miloša Obrenovića u kojoj se dogodila eksplozija nije bila priključena na gasovodnu mrezu, a veštačenje će pokazati koncentracije prirodnog gasa u vodi u kanalizacionim cevima u zgradi koga u ovim odvodima nije smelo da bude.