Pocetna Društvo Umrežavanje dualnog obrazovanja

Umrežavanje dualnog obrazovanja

564
0
Podelite

U Užicu je održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalne samouprave i direktora srednjih škola iz Zlatiborskog okruga radi izrade plana upisa učenika po dualnom modelu obrazovanja. Predstavljeno je koje smerove škole planiraju da otvore i sa kojim kompanijama da sarađuju. Konkurs za upis treba da bude završen u martu.

Grad Užice je prvi u Srbiji još 2013. godine podržao program i reforme srednjih stručnih škole u pravcu dualnog obrazovanja.

-Uz podršku Regionalne privredne komore, Nacionalne službe za zapošljavanje i velikog broja privrednika iz grada i okoline, krenuli smo u reformu i otvaranje smerova za dualno obrazovanje. Od 2016. godine Tehnička škola u Užicu pokrenula je prvi smer dualnog obrazovanja, a 2017. godine je dobila drugo odeljenje dualnog obrazovanja-rekao je Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje navela je da u Užicu koje je predstavnik Zlatiborskog okruga u oblasti dualnog obrazovanja prisutni su direktori iz 10 opština i i to Arilja, Bajine Bašte, Požege, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Kosjerića, Užica i Čajetine, što govori da se Ministarstvo bavi umrežavanjem čitavog regiona, a ne samo u velikim gradovima.

-Potrudili smo se da napravimo regionalnu mapu dualnog obrazovanja, intezivno smo radili na tom dokumentu kako bismo imali pregled stanja u čitavom regionu. Od 2016. godine radimo na ovom modelu organizacije nastave i danas možemo da se pohvalimo da smo izradili standarde akreditacije na visokom nivou obrazovanja. Vizija, našeg nacionalnog modela dualnog obrazovanja ukorenjena je u svemu onome kako je zamislio ovaj grad i region-naglasila je Grujić.

Po dualnom modelu planom upisa više ne rukovodi samo sistem obrazovanja, nego za istim stolom sede predstavnici lokalne samouprave, Privredne komore, privrede i svi zajedno donose odluku šta je potrebno mladim ljudima, koji profili će biti implementirati za narednu školsku godinu.

-Dualno obrazovanje biramo pre svega zbog sticanja savremenih kompetancija mladih ljudi da mogu da se zaposle, a samim tim benefit imaju i kompanije da ne dobijaju kadrove kojima će reći da imaju neupotrebljive diplome. Ako obrazovanje ima sublimaciju znanja i veštinu proizvodnog znanja u kompanijam onda smo na dobrom putu da ostvarimo dobar rezultat-zaključila je Grujić.

Do prošle godine bilo je 47 profila, a za narednu školsku godinu iskazana je potreba za još pet profila.