Pocetna Društvo Uređenje toka Đetinje i zacevljenje dva potoka

Uređenje toka Đetinje i zacevljenje dva potoka

955
0
Podelite

JP „Srbija vode“ za ovu godinu Gradu Užice opredelilo je 15 miliona dinara koji će biti utrošeni za uređenje toka Đetinje i za zacevljenje Koštičkog i Gluvaćkog potoka u gradskom delu. Narednih dana se očekuje dolazak predstavnika JP „Srbija vode“ koji će sa predstavnicima užičke Gradske uprave potpisati ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na osnovu kojeg će biti urađen projekat. Početak njegove realizacije očekuje se sredinom godine.

-Na sastanku u JP „Srbija vode“ koji je održan prošle sedmice, posebno smo posvetili pažnju zacevljenju Koštičkog i Gluvaćkog potoka. Dogovorili smo se da u narednom periodu, uz instrukcije koje budemo dobili od „Srbija voda“, iznađemo najbolje načine kako da uradimo zacevljenje ova dva potoka u kontekstu rešavanja dugogodišnjeg problema nedostatka parking mesta u gradu – izjavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Ona je napomenula da projekat zacevljenja Koštičkog potoka postoji, ali je urađen po starom zakonu tako da ga je potrebno revidirati.

-Želela bih da istaknem, da nekoliko godina unazad Užice nije dobilo sredstva od JP „Srbija vode“. Eto, za ovu godinu smo dobili 15 miliona dinara koje ćemo iskoristiti u planirane radove – istakla je gradonačelnica.

Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“, ovom prilikom je rekao, da će osim zacevljenja potoka biti urađena delimična sanacija korita reke Đetinje na delovima gde je došlo do pucanja ili odvaljivanja dela kamena na obala utvrdama. Maksimović očekuje da će radovi početi krajem maja ili početkom juna.

-Tražili smo od JP „Srbija vode“ i da se uradi i rekonstrukcija čeličnih ustava na gradskoj plaži. Za te radove potrebna su velika sredstva, oko 40 miliona dinara, tako da ćemo videti da li će deo tih radova moći da bude realizovan u ovoj, a deo u narednoj godini – rekao je Maksimović. Po njegovim rečima, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji će biti potpisan u narednom periodu, biće i polazna osnova za izradu projektne dokumentacije za izradu obale utvrde od Turice do Volujačkog potoka. Na taj način bio bi rešen dugogodišnji problem plavljenja doline u Turici koja bi imala mogućnosti da preraste u sportsko – rekreativni komleks. Vrednost ovog projekta je, po rečima Maksimovića, veoma visoka, jer je procenjena vrednost oko pet miliona dinara, a vrednost izvođenja radova je preko dva miliona evra.

-Nadamo se da će i ovaj projekat biti realizovan u narednim godinama- istakao je Maksimović.