Pocetna Društvo Za Uskrs i 1.maj pet neradnih dana

Za Uskrs i 1.maj pet neradnih dana

640
0
Podelite

Pravoslavni vernici u Srbiji imaće za uskršnje i prvomajske praznike pet neradnih dana, a ukoliko su zaposleni to znači da na posao neće ići od petka, 30. aprila do srede, 4. maja, odlučilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pošto ove godine praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju, 2. maja, to znači da će građani Srbije koji slave po julijanskom kalendaru odmarati pet dana.

Kako su ovu odluku objasnili iz Ministarstva, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici „padne“ u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana. Ali, pošto će se ove godine praznovati drugi dan Uskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan – to znači na utorak 4. maj.

Vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka 30. aprila, do drugog dana Vaskrsa, koji se proslavlja u ponedeljak 3. maja.

U kalendar vrlo pažljivo gledaju i đaci, jer im praznici često donose male raspuste. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, prolećni odmor za đake počinje 30. aprila i završava se 9. maja.

Ako pandemija ne pokvari planove, učenici bi na letnji raspust trebalo da odu 21. juna, a nova školska godine počinje 1. septembra.

Za ovu godinu poslednji radni dan je petak, 31. decembar. Pošto nova 2022. stiže u subotu, u ponedeljak 3. januara svi zaposleni će morati da se vrate na posao.