Pocetna Muzika Harmonika sa dušom

Harmonika sa dušom

1750
0
Podelite

Iako je truba instrument koji dominira Zapadnom Srbijom, Užice se može pohvaliti i sjajnim harmonikašem. Nemanja Milivojević, od šeste godine, zaplovio je muzičkim vodama. Ovaj 25-godišnji momak, iza sebe ima dve snimljene pesme, nastup na nekoliko takmičenja sa kojeg se vratio sa nagradama, kao i na festivalu, odnosno, Saboru narodne muzike.

-Čitav život u mojoj porodici se sluša muzika i svi su muzikalni. Posedujem jedan snimak kada sam imao 4 ili 5 godina, sa jednog veselja na kome sam pevao  izvornu narodnu pesmu. Odlično sam je otpevao, tačno i precizno i tada su već primetili moj talenat. Privatnim časovima sam završio ono što podrazumeva muzička škola. Specijalizovao sam se za narodnu muziku, tih takozvanih šest redova na harmonici. Učio sam kod najboljih u Srbiji, od Zorana Terzića iz Užica, preko Nenada Stefanovića iz Petrovca na Mlavi, koji sada  živi u Kosjeriću, do čuvenih Krnjevaca, odnosno, kod Ace Krnjevca. Poslednjih godina sam prijatelj sa mojim profesorom Mirkom Kodićem, koji je otkrio mnoge poznate zvezde, i koji mi uvek pruža maksimalnu podršku u radu- kaže Nemanja.

Upravo uz pomoć  Mirka Kodića, ovaj mladi Užičanin, 2016. godine, osvojio je drugu nagradu na takmičenju harmonikaša Srbije u Jagodini. Do nagrade na ovom prestižnom takmičenju, stigao je, kako kaže, sa harmonikom koja je vredna oko 500, 600 evra, i koja je stara oko 60 godina.

-Moji konkurenti na takmičenju u Jagodini, imali su harmonike koje koje vrede i po 10.000 evra. Moja harmonika imala je prefinjen zvuk, ali je tehnički prevaziđena. Ipak, uspeo sam zahvaljujući danonoćnom radu i vežbanju da stignem do nagrade. Zapravo, i po 15 časova dnevno sam vežbao i tako došao do uspeha.-

Nakon tog uspeha, Nemanja se oprobao i u komponovanju. Uradio je muziku za  dve pesme. Prvo se publici predstavio pesmom “Kada si me ljubila”, koju je snimio 2019.godine, i kojom je kroz spot želeo da predstavi i svoj grad Užice. Autorski rad nastavljen je i dalje, a u tome mu je prvi saradnik njegova sestra Milena, koja piše tekstove, ali i peva.

-Naš najveći uspeh je to što smo u konkurenciji više od 500 pesama, prošli na takmičenje Sabor narodne muzike, među 60 pesama koje su učestvovale. Za pesmu “Usne pune otrova” ja sam uradio muziku, a moja sestra tekst. Pesmu sam ja otpevao, a kao prateći vokal, moja sestra Milena imala je solo deonicu. Nastup na saboru je prelepo iskustvo, jer je to bio rad sa profesionalcima koji su najbolji u ovom poslu.-

Sabor narodne muzike, koji je tokom jeseni emitovan na Radio televiziji Srbije, bio je ogromno iskustvo za Nemanju. Čast mu je, kao ističe, bila da se pojavi pred žirijem, koji su činila eminentna imena poput Ljubiše Pavkovića, Dejana Petrovića, Nede Ukraden, Merime Njegomir i drugih.

-Želja mi je da nastavim da stvaram nove pesme, jer je pojavljivanje na RTS-u na Saboru narodne muzike bilo odskočna daska za moj dalji rad. U proteklom periodu uložio sam dosta truda, dane sam provodio vežbajući, pa je red da svoje znanje predstavim i publici. Stvaram nove pesme, sestra piše tekstove, vežbam i nadam se da će publika uskoro imati priliku da se upozna sa mojim radom, – kaže Nemanja.

Dok ne bude publici predstavio nove pesme, koje su njegovo autorsko delo, Nemanju publika može da čuje na nastupima, kojima se uskoro nada, sa njegovim AS orkestrom.