Pocetna Kultura Mehanizam: Odrastanje u „Zemlji ratova“

Mehanizam: Odrastanje u „Zemlji ratova“

1220
0
Podelite

U želji da bombardovanje Srbije nikada ne bude zaboravljeno, u spomen na žrtve koje je ostavilo iza sebe i vreme neizvesnosti u kome se odrastalo, užički bend Mehanizam na dan kada je završeno bombardovanje predstavio je svoj novi spot za pesmu „Zemlja ratova“

Od kada se užički „Mehanizam“ pokrenuo, bez prestanka radi u istom ritmu. Mladi, kreativni, vedrog duha, ali i svesni stvarnosti i važnosti poruke koju kao muzičari mogu poslati, osetili su potrebu da društveno angažovanim tekstom i spotom upere prst u bolnu tačku za sve u Srbiji. Na dan kada je bombardovanje završeno, 10. juna, spot za pesmu „Zemlja ratova“ predstavljen je na njihovom Youtube kanalu i na društvenim mrežama.

-Kao deca smo se našli u tom vremenu i kasnije, kroz sviranje evocirali uspomene. Razmišljali smo o tom nesrećnom vremenu i rešili da ga ovekovečimo pesmom, što je Miloša inspirisalo da napiše tekst, kaže Ignjat Milićević.

Pesma je napisana pre oko pet godina, a nakon što je ideja sazrela, počeli su da razmišljaju i o spotu.

-Tehnički nije bilo jednostavno izvodljivo, jer je trebalo doći do svih dokumentarnih, arhivskih snimaka. Morali smo da se konsultujemo sa ljudima iz Zastava filma koji su nam dali odobrenje da snimke upotrebimo. Ideja je bila da ispričamo priču dečaka čija igra je prekinuta bombardovanjem, koja prati njegovo proživljavanje rata i svega što se dešava za vreme jednog rata. On kasnije, kroz prizmu odraslog čoveka, skuplja artefakte koje je kao dete ostavljao na pojedinim mestima. Inspiracija za tekst bio je dan u kome je bombardovano Zabučje, iako se taj detalj u tekstu nigde ne pominje. Ignjat i ja smo tog dana izbegli tragediju. Trebalo je da budemo na pecanju, ali u poslednjem trenutku odustali od polaska, koji je mogao biti koban po nas. objašnjava Miloš Milićević.

Mali glumac u spotu je Strahinja Ivanović, a sve je snimano u prostoru nekadašnje užičke kasarne.

-Kasarna ima rustični momenat- sve je napušteno, razoreno. Ta lokacija je odabrana za zatvoreni prostor, a koristili smo dokumentarne snimke bombardovanja Zabučja i Užica, ali i cele Srbije. To su kadrovi kojima smo upotpunili sliku, a prostor je zapravo asocijacija na nešto što više ne postoji nigde, osim u sećanju, objašnjavaju članovi benda „Mehanizam“ i ističu „ako hoćete dobar krajnji rezultat, najvažnija je kreativna ekipa sa kojom se dobro razumete“.

-Pored dokumentarnih snimaka, u spotu koristimo materijal koji je snimio Marko Kostić. Sa njim smo pronašli zajednički jezik, a kada je tako, onda sve ide lako.

Ignjat i Miloš su braća, što kreativni tim čini još specifičnijim.

-Ta vrsta povezanosti pomaže, jer osećamo na sličan način, nadovezujemo se jedan drugom na ideje. Dobro je kada se desi dobar kreativni spoj između ljudi koji se ne znaju, a mi imamo različitosti koje se savršeno dopunjuju u kreativnom procesu.

Spot i pesma o vremenu neizvesnosti i odrastanju za vreme bombardovanja „Zemlja ratova“ dostupni su na zvaničnom Youtube kanalu benda „Mehanizam“,  na njihovim stranicama na društvenim mrežama ili ovde: