Pocetna Društvo Korona ispisuje bolničku knjigu utisaka

Korona ispisuje bolničku knjigu utisaka

2024
0
Podelite

Pacijenti se na različite načine obraćaju sestrama, lekarima, tehničarima, čistačicama… „Izdržite i tempo i nas kakvi smo“, zapisano je između ostalog u knjizi utisaka u užičkoj privremenoj kovid bolnici u Krčagovu

„Poštovanje i duboka zahvalnost doktorima i sestrama kovid odeljenja užičke bolnice koji su mi spasili život u ovim teškim vremenima, u ovoj bolesti. Moju ličnu zahvalnost ovim putem želim da iskažem i da se zahvalim na ljubaznosti. Moj predlog je treba im dati ordenje za njihov rad u ovim nemogućim uslovima. Veliko hvala svima i sestrama i doktorima“, napisao je u knjigu utisaka u privremenoj kovid bolnici u Užicu, početkom juna ove godine, pacijent iz sela Okletac kod Bajine Bašte.

Privremena kovid bolnica u krugu bivše kasarne u Krčagovu otvorena je krajem juna 2020.godine. Kapacitet ove bolnice je 152 mesta i više od godinu dana medicinsko i nemedicinsko osoblje čini sve da obolelima maksimalno olakša lečenje. Lekari i sestre koji su se smenjivali u privremenoj kovid bolnici bili su ne samo iz Užica već i iz drugih zdravstvenih ustanova Zlatiborskog okruga. I pacijenti za ovih godinu dana bili iz svih opština okruga, ali i iz Beograda i drugih gradova u Srbiji. Oni su tokom lečenja zapisivali u knjigu utisaka u užičkoj kovid bolnici kroz šta su sve prošli i kako im je pružena pomoć. Za „Vesti“ izdvajamo kako se pacijenti na različite načine obraćaju sestrama, lekarima, tehničarima, čistačicama…

Oni koji su izvan zdravstvenog sistema često su skloni da objašnjavaju kako “znaju bolje šta treba uraditi“, ali onog trenutka kada postanu pacijenti i kada im je potrebna pomoć tada najčešće govore drugačije i o osoblju i o lečenju. Najčešće navode da su mislili da se neće zaraziti koronavirusom i da se to dešava nekom drugom.

Jedna užička profesorka, krajem januara ove godine zapisala je da se ponosi što je odavde i što ima pravo na zdravstvenu zaštitu u ovoj ustanovi.

„Mislila sam da će me ovaj virus zaobići, međutim to se nije dogodilo. Iskrene čestitke za timove mladih sestara, tehničara i lekara. Vrlo često sam bila u prilici da slušam kritike o Zdravstvenom centru Užice, ali moj boravak ovde pokazao je sasvim suprotno. Sve čestitke!“, napisala je naša sugrađanka.
Na osnovu uvida u knjigu utisaka svoje stavove, zahvalnost, ali i predloge zapisali su ljudi različitog obrazovanja, godina starosti, veroispovesti, iz seoskih i gradskih sredina… Među predlozima za ordenje, navedeno je i da ih treba „debelo“ nagraditi, da one one koji rade na određeno treba za stalno zaposliti….

Jedna monahinja navodi da „neka vam Gospod da snage da izdržite i tempo i nas kakvi smo, i neka vas Gospod pomiluje“. Ta različitost ih je tokom bolesti ujedinila tako da ima obraćanja i sa ličnim navođenjem imena sestara, lekara i ostalog osoblja. Čak i po nekoliko njih se potpisalo iz soba u kojima su danima bili na lečenju. Tako su pacijenti zajedno naveli da su „više nego zadovoljni pažnjom i odnosom celog odeljenja. Higijena je na nivou i imamo sve osnovne uslove. Neviđena komunikacija među lekarima i medicinskim tehničarima-sestrama. Stalno traganje za novim terapijama u korist našeg zdravlja“. A zatim podvlače da „izuzetak je priča samohrane majke, medicinske sestre Dijane koja završava turnus, ide na odmor i u neizvesnost da li će joj biti produžen ugovor. Ne pravimo izuzetke, ali Vas molimo pomozite. Hvala za sve, napisali su pacijenti iz sobe broj 18.Slično odnos ostalog osoblja prema pacijentima navode i iz soba broj 4,15…
Jedan pacijent opisuje svoju životnu dramu gde kao težak bolesnik prvo obraća u Prijepolju, zatim u Priboju odakle ga šalju u Užice. „Tu su me automatski ostavili, gde su mi zaista veliku pomoć pružili doktori i sestre. Oni su trčali oko mene, donose neke aparate da mi spasu život.Tu sam bio 20 dana, objasnio je početkom juna, pacijent iz Prijepolja.

Pacijent iz Kremana piše da „kao i mnogi nisam se nadao da će meni pripasti lečenje u Kovid bolnici u kasarni Krčagovo. Da nisam došao ovde ne bi verovao da postoji ovolika podređenost poslu kao što sprovode ove devojke i momci. Vidi se da je to sve od srca sa velikom željom da se pomogne svakom bolesniku. Još jednom svima veliko hvala!“

Okrećući stranice knjige utisaka nižu se životne drame, opisi bolesti, značaj reči ohrabrenja i podrške.

Dodajmo, da je zdravstvenim radnica iz Zlatiborskog okruga koji su radili u kovidu Grad Užice u saradnji sa Zdravstvenim centrom Užice omogućio da se odmore i provedu nedelju dana u užičkom odmaralištu na Zlatiboru.

Pacijenti nastavljaju da ispisuju knjigu utisaka jer koronavirus je i dalje među nama. Svaka stranica je upozorenje, ali i iskustvo obolelih da je u pitanju teška borba.