Pocetna Društvo Zaštita maline posle završene berbe

Zaštita maline posle završene berbe

1345
0
Podelite

Zaštita i nega zasada maline se ne završava berbom maline. Da bi zdravstveno stanje malinjaka bilo zadovoljavajuće u narednoj godini, potrebno je nastaviti sa primenom nepesticidnih mera i pesticidnih mera zaštite do kraja vegetacije

Uklanjanje starih izdanaka je mera koja se koristi da bi se oslobodio prostor, omogućilo prozračivanje i više svetlosti za bolji razvoj mladih izdanaka. Na taj način se smanjuje mogućnost prelaska bolesti i štetočina sa starih na mlade izdanke. Stare izdanke treba odseći do osnove, izneti i spaliti. Sa obzirom na najavljene visoke temperature preporuka iznošenje starih izdanaka odloži do perioda umerenijih temperatura, da bi se sprečila pojava ožegotina na mladim izdancima. Takođe mlade izdanke treba prorediti (10-12 izdanaka po 1 m dužnom) i izabrati one koji su dobrog zdravstvenog stanja i optimalnog porasta. Posle navedenih postupaka izvršiti privremeno vezivanje maline.Veoma važna mera da se spreči poleganje izdanaka maline u korove u međuredu. Takođe se olakšava održavanje međureda, bilo košenjem, obradom zemljišta ili hemijskim suzbijanjem. Sa stanovišta sprečavanja bolesti važno je da pri ovom postupku mlade izdanke ne vezivati u snopove. Hemijska zaštita se obavlja da bi sprečili nastanak šteta delovanjem prouzrokovača bolesti ili insekata i grinja na ovogodišnje izdanke. Pravovremeno tretiranja u velikoj meri određuje uspešnost zaštite malinjaka. Od bolesti u ovom periodu najznačajniji su prouzrokovači sušenja maline ((Didymella aplanata,Leptoshaeria sp.Vidljivi znaci bolesti su V pega na listu i još bitnije tamne pege po izdancima.

Pupoljci zahvaćeni oviom bolešću su osetljiviji na delovanje niskih temperatura, tako da mogu rezultirati nekretanjem pupoljaka u proleće što utiče na smanjenje rodnog potencijala. Od štetočina značajno je suzbijanje insekata koji se ubušuju u izdanak (malinina muva galica, malinina mušica,malinin staklokrilac ..). Treba preduprediti njihovo ubušivanje, primenom insekticida neposredno nakon završene berbe. Zaražene sadnice se suše naredne godine, lome na mestu ubušenja i mogu da u znatnom procentu smanje prinos. Prvi tretman treba obaviti što pre nakon završene berbe maline. Tretmane obaviti predveče ili na temperaturi ispod 30°C. Sprečavanje bolesti je najuspešnije ako se primeni pre pojave simptoma, takođe i suzbijanje štetočina je najefikasnije pri manjoj brojnosti. Za zaštitu od bolesti preporučujemo fungicide:  Quadris top 0,1% ili Teatar plus 0,10%, Acord WG 0,075% Za zaštitu od štetnih insekata preporučujemo insekticide: Karate zeon(Kozak) 0,02%,  Plures 0,07%. Za zaštitu od štetnih grinja preporučujemo akaricide: Envidor 0,06%, Uranus 0,05%, Abastate 0,10%.

Drugi tretman obaviti od polovine septembra do polovine oktobra primenom bakarnih preparata. Preporučuje se primena: Cuproxat 0,35 %, Everest 0,4%, Nordox 75 WG 0,2%

Rodni potencijal za narednu godinu formira se na ovogodišnjim izdancima. Punu pažnju posvetiti nezi i zaštiti izdanaka da bi u sledećog očekivali dobar prinos. Za sve detaljnije preporuke obratiti se savetodavcima PSSS Užica.

Zorica Lazić, savetodavac iz oblasti zaštite bilja