Pocetna Društvo Stadion u Užicu od danas i zvanično nosi naziv “Radomir Antić”

Stadion u Užicu od danas i zvanično nosi naziv “Radomir Antić”

736
0
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je odluku o prenosu prava javne svojine sa Grada Užica u javnu svojinu Republike Srbije zbog potreba gradnje obilaznice oko Užica, odnosno zaobilaznog magistralnog puta M-19/1 na pravcu  Zlatiborski put – Sinjevac – Volujac.  Svi sportski događaji na gradskom stadionu u Užicu ubuduće će se odvijati na stadionu koji od danas nosi ime sportske legende Radomira Antića.

Projekat obilaznice je vredan 25 milion evra, a gradnja bi trebalo da počne 10. oktobra ove godine. Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević  je rekla da obilaznica nije samo saobraćajno-infrastrukturni projekat, jer nema segmenta života na koji neće uticati navodeći bezbednost u saobraćaju i smanjenje aerozagađenja.

– Izmeštanjem saobraćaja u pravcu Bajine Bašte i Republike Srpske iz centra grada drastično će se smanjiti zagađenje vazduha na koje utuču i mere energetske efikasnosti,  gasifikacija i pošumljavanje. Posebno želim da istaknem bezbednost u saobraćaju, posebno dece, jer teški kamioni i šleperi prolaze pored  Prve osnovne škole – rekla je dr Radivojević i istakla da je projekat zahtevan finansijski i tehnički uz podsećanje da je započet pre tri decenije dok je aktuelna Vlada našla način za njegovu realizaciju.

Ona je dodala da tridesetogodišnji san Užičana o gradnji obilaznice postaje stvarnost uz reči zahvalnosti svima koji učestvuju u realizaciji projekta obilaznice, predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije uz navodeći realizaciju i ostalih važnih projekata poput auto-puta Požega -Kotroman i Požega – Boljare, savremenog Zdravstvenog centra Užice. Njena poruka na kraju obraćanja na današnjoj sednici  bila da  Užice više nije varoš koja spava, već koja se probudila i hrabro ide napred.

Utvrđivanju dnevnog reda na početku zasedanja prethodili su predlozi opozicione Zdrave Srbije koje je vladajuća većina predvođena SNS-om odbila, a odnose se na izveštaj  o kvalitetu vode za kupanje na gradskoj plaži, pitanje dokle se stiglo sa gradnjom kolektora u Turici za prečišćavanje otpadnih voda i izveštaj o stanju vodosnabdevanja u Mesnoj zajadnici Stapari u kojoj je zabranjena voda za piće.

Zatim na informaciju o socijalnim kartama u gradu na osnovi kojih bi odbornicima bilo predočeno koliko u Užicu ima socijalno ugroženih i koliko je građana na minimalcu, a jedno od pitanja odnosilo i na Opštu bolnicu i izveštaj o radu zaposlenih. Apelovano je na direktora Bolnice da napravi analizu zbog kako je rečeno slučajeva neorganizovanog i nehumanog odnosa prema pacijentu uz ujedno upućene pohvale na rad ove ustanove.

Usvojen je  izveštaj o poslovanju JKP “Gradska toplana Užice” koja je proteklu kovid godinu završila sa 20 miliona dinara dobiti, ali je predmet diskusije bio i dug od 155 miliona dinara za naplaćeno grejanje koliko duguju domaćinstva. U pitanju je skoro pet mesečnih faktura užičke toplane koji se uvećava. Odbornici vlasti i opozicije složili su se da treba pronaći efikasniji način za naplatu duga vodeći računa o socijalno ugroženim licima.

Gradska skupština Užica donela je odluku da Gradski stadion ubuduće nosi ime “Radomir Antić” posle čega je usledio dugotrajan aplauz odbornika. Gradskoj skupštini upućene su tri inicijative da ubuduće stadion nosi ime “Radomir Antić” i to Sportski savez Užice, Gradski fudbalski klub “Sloboda”, a inicijativu su zajedno podneli AK “Mladost”, ASK sport auto “Vesnić” i AK osoba sa invaliditetom “Pora”. U obrazloženju Gradskog veća koje je predlog usvojilo na sednici 2. avgusta navedeni su osnovni biografski podaci jednog od najpoznatijih Užičana.

FOTO Dragan Karadarević

– Radomir Antić (22. novembar 1948 – 6. april 2020). Profesionalnu karijeru je počeo u FK Sloboda iz Užica za koju je u četiri sezone odigrao 83 prvenstvene utakmice i postigao osam golova. Sloboda je bila i  ostala prva ljuba, prvo iskušenje, vantreno krštenje, klub z akoji je čitavog života na poseban način bio vezan. Iz Slobode prelazi u Partizan u kome započinje trenersku karijeru. Jedini je trener koji je u svojoj karijeri trenirao FK Real Madrid. FK Atletiko Madrid i FK Barselonu. Bio je selektror fudbalske reprezentacije Srbije od 2008. do 2010. godine, a 2009. godine izglasan je i za Ličnost godine u Srbiji. Radomir Antić je neizmerno voleo i podržavao Užice iz koga je krenuo u svet kao i FK Slobodu. Vraćao se uvek svom gradu i prijateljima iz detinjstva naglašavajući da je samo jedno Užice. Nenametljivo, gospodski, kako je samo on to umeo, bio je uvek tu na poziv grada u kome je sebe formirao kao sportistu i čoveka. Ljubav između Radomira Antića i Užica je aksiom. Neupitna i za sva vremena – navodi se u obrazloženju.

Odbornici su usvojili odluku o pristupanju izradi plana detaljne regulacije “Stambeno-turističkog kompleksa Kaluđerske bare – Jug” Kremna, Grad Užice, a finansiranje plana obezbeđuje investitor firma “Home vision”doo Bajina Bašta. U pitanju je projekat za koji je rečeno da znači investicije za užički kraj.  Usvojena je odluka o  izradi plana detaljne regulacije “Komercijalno-sportske zone u Turici” na potezu između starog i novog železničkog mosta gde je moguć razvoj poslovno-komercijalne delatnosti, trgovine, sporta i rekreacije. Na ovoj sednici doneta je o imenovanju komisije za rodnu ravnopravnost.