Pocetna Društvo Užički ekološki ustanak za spas Đetinje!

Užički ekološki ustanak za spas Đetinje!

2404
0
Podelite

Nekoliko stotina Užičana okupljenih ispred Gradske kuće izrazilo je nezadovoljstvo odnosom gradske uprave  prema zagađenju reke Đetinje posle čega je usledila protestna šetnja do plavog mosta i stare hidrocentrale.

Protest koji je protekao mirno održan je u organizaciji Udruženja građana Sloga i Užičke odbrambene lige. Na početku skupa sa razglasa čula se pesma “Dok Đetinja tiho šumi” i aplauzom pozdravljen dolazak grupe dece u pratnji roditelja koja su nosila crvene balone na kojima je pisalo  “Za spas Đetinje – Sloga Užice“.

Predsednik sindikata Sloga Glišo Vidović pročitao je na skupu zahteve i pitanja koje će organizatori uputiti gradonačelnici Užica. Pre svega, dokle se stiglo sa gradnjom kolektora u Turici u kojoj kako je rekao još postoje drveni klozeti, zahtevaće trajno rešenje za Volujački potok koji ima dosta zagađivača dok inspekcija spava i uređenje korita reke Đetinje i priobalja nizvodno od Gradske plaže do Ade kako građanima zbog zagađenja reke ne bi trebale gas maske zbog nesnosnog smrada.

Zatim, trajno rešenje za postavljanje kanalizacione mreže na Beloj Zemlji koja je zagađivač Đetinje preko Sušice, zabranu i preispitivanje dosadašnjih građevinskih radova u klisuri Đetinje poput restorana i centrala za koje se ne zna da li imaju upotrebnu dozvolu, rad ekološke, sanitarne i komunalne inspekcije koje treba da  budu servis građana i zahtevaće trajno urbanističko rešenje i plan za gradsku plažu i odgovor na pitanje šta je sa devastiranim hotelom Turist i smećem.

– Dajemo reč da ćemo se boriti da spasemo reku – obećao je okupljenim građanima Vidović.

Nećemo više ćutati na teror koji se sprovodi nad rekm Đetinjom, pored koje smo odrastali  i koja je danas postala opasna po zdravlje naših građana, čije korito je sve više obraslo šibljem,  kojom plutaju fekalije i iz koje se širi nesnosan smrad, a sliku upotpunjuje ruglo na plaži i objekat koji je nekada bio ponos ovog dela grada, rečeno je na početku ekološke pobune u Užicu.

Predsednik Udruženja Sloga Dragan Aleksić rekao je da skup ispred Gradske kuće nije politički i da rešenje problema Djetinje mora biti iznad politike ujedno pozivajući na borbu i slogu, jer u suprotnom svi ćemo postati taoci kompromitovanih političara. On je rekao da su se političari svima smučili, i kao pozicija i opozicija jer se politikom uglavnom bave iz ličnog interesa, uz ogradu „čast izuzecima“ i reči  zahvalnosti svima koji su došli na protest.

Aleksić je poručio  da se mora probuditi svest i apelovao na samorganizovanje građana  koji sve manje prate politička dešavanja, ali je i dodao da kvalitet života svih nas zavisi od političkih odluka,poput  visine plata,  cena hrane, da li će se deca lečiti SMS-om ili ne, kvaliteta školstva, nivoa kulture i kvaliteta vazduha koji dišemo i vode koju pijemo.

Predsednik UOL Dejan Krčevinac  koji je i odbornik  Gradske skupštine govorio je na skupu o mehanizmu donošenja odluka o kojima se tvrdi građani ništa ne pitaju i izrazio sumnju da li se možda pitaju i gradska vlada i gradonačelnica ili pak neko iz Priboja, Nove Varoši ili EPS-a.

– Niko nas nije pitao da li naam treba prvi sa Boginjom ili drugi novi kružni tok, stakleni restoran na Starom gradu… Hoćemo da budemo pitani koji su prioriteti ovog grada, gde ide naš novac? Da li je kolektor u Turici trebalo da bude završen u junu prošle godine, sklonjena je tabla izvođača radova, svašta se priča o tome …Kažu prirodna je pojava sve što trenutno pluta po reci, a jakažem jeste prirodno je da fekalije dolaze iz Turice na Plažu, ali nije zdravo – rekao je Krčevinac i pozvao na odbranu Djetinje.

Ipred Inicijative za Požegu koja je postigla izvanredne rezultate u antikorupcijskoj borbi u svom gradu Užičanima se obratio Bogdan Radovanović koji je rekao da građani imaju moć da menjaju stvari na bolje kada se samoorganizuju. On je kritikovao bahatost vlasti i institucija i rekao ukoliko  „reke ne sačuvamo od sebe samih niko ih neće sačuvati“.

Naš protest je prvi korak ka ostvarivanju cilja da Đetinji vratimo stari sjaj – poručeno je na kraju skupa koji je u Užicu protekao mirno uz transparente i poruke brige za reku u koju se od Plaže do hale Veliki park uliva 70 kanalizacionih izvoda dok je samo pet pod kontrolom „Vodovoda“.