Pocetna Kultura „Dohvati umetnost“

„Dohvati umetnost“

587
0
Podelite

-Radionica koju smo nazvali „Tri otiska i jedan utisak“ je osmišljena da predškolcima kroz interaktivan pristup približili umetnost grafike- rekao je Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije Užice

??

Kreativne radionice u okviru edukativnog programa „Dohvati umetnost“ Gradska galerija Užice realizuje od 2009. godine sa užičkim osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Cilj programa je da deci nižeg školskog i predškolskog uzrasta kroz različito koncipirane teme i sadržaje približi umetnost i dela koja iz proizilaze. iz nje. Edukativna radionica realizovana je nedavno za decu iz vrtića „Poletarac“ Predškolske ustanove Užice. Tim povodom razgovaramo sa Zoranom V. Cvetićem, direktorom Gradske galerije Užice.

-Iskustvo u galerijskim uslovima može biti korisno kolegama koje interesuje edukacija u likovnoj kulturi. Za sve kreativne radionice karakterističan je uvodni deo u kome upoznajemo decu sa jednom od najznačajnijih ustanova kulture u našem gradu i predmetnom izložbom. Tokom Igre upoznavanja deca ispisuju svoja imena na samolepljive bedževe, koji mogu biti jednoobrazni ili različitih oblika i boja u zavisnosti da li koncept podrazumeva individualni ili grupni rad. Radionica koju smo nazvali „Tri otiska i jedan utisak“ je osmišljena da predškolcima kroz interaktivan pristup približili umetnost grafike. Odlučili smo se za didaktičku metodu Čulom sluha oseti umetničko delo. Slušali smo različite zvuke i na osnovu njih razgovarali i pronalazili prepoznatljive motive na umetničkim delima. Ovom prilikom, osvrnuli smo se na svet oko nas, važnost biljnog i životinjskog sveta i očuvanje i zaštitu životne okoline. Tokom analize, napravili smo razliku između slike i crteža i konstatovali da su grafike, crteži koji su nastali različitim grafičkim postupcima. Deci smo objasnili postupak štampe, tj. kako nastaje grafika kroz dve aktivnosti:
– Šrafiranje olovkom preko papira uz pomoć novčića- frotaž tehnika. Deca su tokom ovog postupka dobila različite otiske preko kojih su saznala da se na kovanicama od jednog dinara nalazi jedna od najvažnijih zgrada u našoj zemlji a to je zgrada Narodne banke Srbije u Beogradu, dva dinara- manastir Gračanica na Kosovu i Metohiji, pet dinara- manastir Krušedol u Vojvodini. Pozadina svih metalnih novčića je univerzalna i sadrži grb Republike Srbije.

-Tehnika direktnog otiskivanja manuelnim putem je omogućila deci da hodaju na predviđenoj beloj površini i po njoj ostavljaju otiske crvenom, žutom i plavom bojom. Tako smo naučili da se grafička dela mogu štampati u više boja i da je za svaku boju neophodna posebna ploča- kliše, u našem slučaju jedan par patika, papuča ili cipela.

Kakva je saradnja sa obrazovnim ustanovima i koliko dece je do sada obuhvaćeno programom „Dohvati umetnost“?

Posle dugogodišnje saradnje sa osnovnim školama i Preškolskom ustanovomUžice kroz program „Dohvati umetnost“ je prošlo više hiljada dece. Jedan ozbiljan rad iza koga stoji reč koja se danas retko čuje, a to je poverenje. Satisfakciju u radu predstavljaju interesovanja učiteljica i učitelja u vezi sa programom, ali i susreti u gradu koji se neminovno završavaju pitanjem kada mogu da dovedu decu i učestvuju na nekoj od radionica.

Program „Dohvati umetnost“ je 2017. godine prepoznat kao značajan od važnih institucija u našoj zemlji. O čemu se radi?
Kao autor, koordinator i edukator programa „Dohvati umetnost“ 2017. godine sam dobio priznanje za izuzetan doprinos u razvoju edukacije u kulturi u našoj zemlji. Priznanje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije su dodelili Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i „Prijatelji dece opštine Novi Beograd“. To je važan pokazatelj da smo na pravom putu i da treba nastaviti u istom pravcu.

Da li u galeriji postoje sadržaji koji seodnose na decu starijeg uzrasta i mlade buduće umetnike?

Gradska galerija je 2011. godine, adaptacijom suterena dobila savremeni izlagački prostor u kome realizujemo izložbe koje afirmišu umetnost i mlade akademske umetnike. Trenutno je u toku tradicionalna izložba užičkih studenata „Oni koji dolaze“. Od 2013. godine u ovom prostoru postoji „Atelje grafika“ u okviru koga promovišemo grafičku umetnost kod mladih. Atelje je dostupan i umetnicima koji žele da se izraze u pomenutom mediju.

??

Kako uspevate da realizujete sve programe uključujući i Međunarodno grafičko bijenale Suva igla?

U Gradskoj galeriji su zaposlena dva stručna lica. Pitam se ponekad kako bi galerija funkcionisala da neko mora biti odsutan. Naš entuzijazam i iskustvo su veliki saveznici u radu. Saradnja sa najznačajnijim ustanovama kulture u Srbiji, edukacija i raznovrsnost galerijski postavki koje uključuju složenu organizaciju Bijenala grafike „Suva igla“, su programi koji Gradsku galeriju i grad Užice afirmišu na kulturnoj mapi naše zemlje, regiona i šire. Da bi se zadržao smer evropskih savremenih, galerijskih i muzeoloških tendecija koje prepoznaju decu, mlade i publiku kao aktivne učesnike u programima neophodno je proširiti stručne resurse, zaključio je Cvetić.