Pocetna Društvo Česmu vratiti na svoje mesto

Česmu vratiti na svoje mesto

4821
0
Podelite

Zvanično česma je stavljena u funkciju 26.oktobra 1896.godine (po starom kalendaru)

Činjenica je da su daleke 1896. godine tri esnafa u Užicu podarila gradu svoje česme – zadužbine. Od oktobra 1896. do oktobra 2021. prošlo je ravno 125 godina. Česma je zvanično stavljena u funkciju 26.oktobra 1896. godine. Užice je redak grad u Srbiji koji bi ovaj jubilej mogao da obeleži vraćanjem česme Trgovačko zanatlijske omladine na svoje mesto. Da li će se to desiti zavisi od odluke grada?

Deca umorna od igre na Trgu u Užicu, mogla bi da se ponovo rashlaćuju vodom sa česme koja bi bila jedini „svedok vremena“ stare užičke pijace, na današnjem Trgu partizana.

Кada je građen Trg partizana u Užicu uklonjena je česma sa Nove pijace. Česma je služila pijačarima i onima koji su dolazili da nešto pazare. Deca su se tu, iz centralnog dela varoši, igrala i rashlađivala u sparne letnje dane. Projektom Trga predviđena je česma, ali po ideji arhitekte, ona lepša iz Malog parka. Česma Trgovačko-zanatlijske omladine je skrajnuta, da bi se konačno skrasila na užičkom skveru Slanuša. Tu je i danas, tako da na tom mestu bitišu tri česme, što je svojevrsna anomalija!?

Trg je dans centar okupljanja dece a i odraslih. Кafići su puni i gosti se služe hladnim pićima i sladoledom. Ima dosta dece koja se sama igraju i žele da se rashlade. Nemaju para za sokove i sladoled. Traže od kelnera samo čašu vode. Oni nemaju vremena zbog gostiju da ih posluže. Pitaju ih, „samo vodu?“.

Bilo bi lepo kad bi česmu Trgovačko-zanatlijske omladine nadležni vratili na svoje mesto. Time bi ostvaren bio jedan od amaneta graditelja te česma „da česma bude na tom mestu“, a da žedni, svaki put kada piju vodu sa te česme i pročitaju ko je česmu podigao.

Piše i foto: Milorad Iskrin