Pocetna Kultura “Tri zime” najbolja predstava 26. JPF

“Tri zime” najbolja predstava 26. JPF

1133
0
Podelite

Žiri na čijem čelu je bila Vida Ognjenović, a koji su činili još i Dario Harjaček, Radivoje Dinulović, Maja Mrđenović i Edvin Liverić, odlučio je da najbolja predstava ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala bude predstava “Tri zime” Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – “Tri zime” po tekstu Tene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić, u produkciji Pozorišta Promena iz Novog Sada

Obrazloženje: vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Egonu Savinu, za režiju predstave “Pučina” po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU –Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi “64” po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu “64” namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi “Pučina” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi “64” po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi “Pučina” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji  Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje:Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi “64” po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – ansamblu predstave “Tri zime” po tekstu Tene Štivičić u režiji Jasne Djuričić u porodukciji Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Obrazloženje: vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna četiri sata disala sa njima.

Specijalna NAGRADA ARDALION – Marku Djokiću za dizajn svetla u predstavi “64” po tekstu Tene Štivičići u režji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Obrazloženje: znalačkim postupkom Djokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave.