Pocetna Ekonomija Javna rasprava o budžetu

Javna rasprava o budžetu

593
0
Podelite

Pred odbornicima će se u decembru naći i budžet za iduću godinu koji je projektovan na 3,6 milijardi dinara. – Naredne godine raspolagaćemo značajno većim budžetom u odnosu na 2021. godinu.

Nacrtom budžeta grada Užica za 2022. godinu planirani su budžetski prihodi od 3,6 milijardi dinara, od čega više od polovine čine porezi na dohodak. Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković podseća da je dominantno učešće ovog budžetskog prihoda rezultat dobre privredne aktivnosti, očuvanja stepena zaposlenosti i rasta zarada. Drugi najznačajniji budžetski prihod jeste porez na imovinu (11 odsto), pri čemu napominje da ni naredne godine neće biti povećanja poreza niti građanima niti privredi.

– Uz sve druge prihode, naredne godine raspolagaćemo sa značajno većim budžetom u odnosu na 2021. godinu. Drugu godinu za redom, nije predviđeno kreditno zaduženje, a veći obim investicija koji je planiran finansiraće se iz tekućih prihoda, pri čemu očekujemo i dodatnu podršku resornih ministarstava za projekte koji će se realizovati u našem Gradu.

Nacrtom su planirani uobičajeni funkcionalni rashodi, ali i značajno veća izdvajanja za sve oblasti koje se podržavaju i finansiraju iz gradskog budžeta. Predlog je da se u narednoj godini odvoji više sredstava za predškolsku ustanovu, uključujući i naše učešće od 40 miliona dinara za gradnju novog vrtića na Carini. Više sredstava planirano je i za obrazovanje, a akcenat će biti na rekonstrukciji i unapređenju energetske efikasnosti školskih objekata. Oko 70 miliona dinara planirano je za subvencije građanima u oblasti energetske efikasnosti, u cilju smanjenja aerozagađenosti i poboljšanja kvaliteta vazduha i racionalnije upotrebe energenata– kaže Petković. On dodaje da su planirane dalje aktivnosti vezane za rekonstrukciju Zdravstvenog centra i Opšte bolnice, pri čemu je „rezervisano” 50 miliona dinara učešća Grada, za projekat vredan nekoliko desetina miliona evra, koji će finansirati država. Kaže da će više novca biti opredeljeno za mere populacione politike ali i socijalna davanja i da neće izostati podrška ustanovama i projektima u oblasti kulture koja  može biti samo veća, dok će deo budžeta za sport i omladinu biti uvećan za oko 30 odsto.

-Značajna su izdvajanja za komunalnu infrastrukturu, a samo za izgradnju kanalizacije u Turici i na Beloj Zemlji predviđeno je 60 miliona dinara. U Nacrtu budžeta je planiran i iznos od 20 miliona dinara, tj. deo sredstava za natkrivanje „Zelene pijace”. Planirana su sredstva za čišćenje korita reke Đetinje, uređenje gradske plaže, kao i završetak „Malog bazena”. Nastavlja se širenje vodovodne mreže. Više sredstava je planirano za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje gradskih ulica i puteva na teritoriji celog Grada. Obezbeđeni su preduslovi za značajno poboljšanje i rešavanje pitanja nedostajućih parking mesta u našem Gradu – navodi Petković. On dodaje da se nastavlja se sa velikim ulaganjima u turističku infrastrukturu (Stari grad, Staparska banja i dr.) i da je znatno više sredstava predviđeno je za oblast poljoprivrede i podršku selu. Ističe da je javna rasprava u vezi sa Nacrtom budžeta u toku i poziva građane da daju svoje predloge i sugestije, u cilju zajedničkog određivanja prioriteta, projekata i potreba za finansiranje iz budžeta sa kojim Grad raspolaže.

Građani mogu učestvovati u javnoj raspravi o budžetu Grada Užica koja je najavljena za četvrtak, 2. decembra sa početkom u 17 časova u Velikoj sali Gradske kuće. Putem gradskog sajta svoja mišljenja o budžetu, predloge i sugestije mogu dostaviti elektronski do 5. decembra.