Pocetna Društvo Regionalni reciklažni centri u Užicu i Novoj Varoši

Regionalni reciklažni centri u Užicu i Novoj Varoši

679
0
Podelite

U Javno komunalnom preduzeću “Duboko” gradiće se jedan od osam regionalnih reciklažnih centara, za koje su potpisani ugovori u Beogradu. Predviđena je izgradnja ukupno osam modernih regionalnih reciklažnih centara, a u prvoj fazi gradiće se četiri i to u Užicu, Valjevu, Novoj Varoši i Somboru.

Ugovore o realizaciji projekta, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je potpisala sa regionalnim direktorom za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateom Kolanđelijem, i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima. Regionalnim cenrtrom u Užicu upravljaće JKP “Duboko.

Prethodno je sa Ministarstvom finansija potpisan i ugovor o kreditu sa direktorom Francuske agencije za razvoj (AFD) za Evropu, Bliski istok i Aziju Filipom Orlianžom i direktorom EBRD Mateom Kolanđelijem.

EBRD i AFD zajednički ulažu 150 miliona evra u izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, odnosno po 75 miliona.

Po rečima ministarke Vujović početkom naredne godine očekuje se tender za  izvođača radova za prva četiri regionalna centra među kojima je i užički.

“Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki”, rekla je Vujović.