Pocetna Društvo Energetskom efikasnošću do smanjenja aerozagađenja

Energetskom efikasnošću do smanjenja aerozagađenja

593
0
Podelite

U 2021. godini sredstvima iz budžeta grada Užica, Minstarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđene su subvencije za neku od mera energetske efikasnosti za 920 korisnika što potvrđuje spremnost građana i lokalne samouprave da daju maksimalan doprinos smanjenju aerozagađenja, ali i značajnim uštedama energije. U porodičnim domaćinstvima i stanovima u stambenim zgradama nabavljena su 432 kotla na gas i 27 kotlova na pelet. U 372 domaćinstva zamenjena je stolarija, a na 89 individulanih objekata urađena je termoizolacija.

Za zamenu stolarije, izradu termoizlolacije, nabavku kotlova na gas ili pelet grad će i naredne godine opredeliti značajan iznos sredstava. Budžetom je planiran iznos od 67 miliona dinara, ali su procene da će uz podršku resornih ministarstava taj iznos biti i veći.
Građani će u narednoj godini moći da pored zamene stolarije, izrade fasade i nabavke kotlova konkurišu i za subvencionisanu nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Individualni porodični objekti jesu prioritet ali se nastavlja i energetska sanacija objekata javne namene. Zahvaljujući nedavno potpisanom ugovoru u Ministarstvu rudarstva i energetike kroz projekat koji finansira Švajcarska vlada komletno će biti sanirani objekti tri osnovne škole i jednog vrtića.

Sredstvima iz budžeta Grada finasiraće se energetska sanacija osnovne škole u Gostinici. Spremno je još nekoliko projekata sa kojima će tokom 2022. aplicirati na konkursima ministarstava i EU donatora.

Nedavno je usvojen i Program energetske efikasnosti za period od 2021. do 2024. godine. Ovim Programom određuje se planirani cilj uštede finalne energije, kao i svi obavezni elementi energetske efikasnosti i njene racionalne upotrebe. To se odnosi na pregled i procenu godišnjih energetskih potreba grada Užica, procenu energetskih svojstava objekata obuhvaćenih sistemom energetskog menadžmenta, zatim predlog mera, aktivnosti, nosioce, rokove i procenu očekivanih rezultata svake od mera koje će doprineti ostvarenju planiranog cilja.